Actualitate

Ion Tighineanu, Iulian Rusanovschi, The Urs, printre nominalizații Galei „Valori Contemporane” 2025

post-img
imagine
Sursa foto: gandul.ro

Academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei; Iulian Rusanovschi, avocat, președintele Asociației „Monumentum”; Doina Dabija, redactor-șef „Literatura și Arta”; Eugenia Vodă, realizatoarea emisiunii „Profesioniștii” difuzată de TVR 1; interpretul din R. Moldova, The Urs, se află printre personalitățile nonimalizate anul aceasta la Gala Premiilor „Valori Contemporane”.

Organizatorii au comunicat noul concept al Galei care va avea loc în luna iunie a acestui an. Menită să recunoască meritele de calitate, performanță și excelență la începutul secolului XXI în România, Gala „Valori Contemporane” aduce în prim-plan personalități importante din mediile academice, culturale, artistice, jurnalistice, din educație, afaceri, sănătate, economie și administrație, relatează gândul.ro.

Cu ocazia proclamării „Anului Eminescu” de către Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, la invitația deschisă a celor două academii, grupul Myosotis a hotărât acordarea unor distincții ce poartă denumirea de „Luceafărul – 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu”, aducându-se astfel un omagiu geniului național al românilor și recunoscându-se personalități, instituții sau proiecte care promovează opera, crezul și memoria lui Mihai Eminescu prin activitatea lor.

Totodată, în contextul „Anului Naţional al Copilului”, comisia a decis acordarea unor premii ce poartă denumirea de „Innocentia”, acestea având menirea de a recunoaște contribuțiile, efortul și dedicarea unor persoane sau organizații pentru susținerea nevoilor copiilor din România.

Organizatorii au stabilit, de altfel, ca evenimentul de anul acesta să se desfășoare sub genericul „Valachia Christiana” și, în „Anul Centenar al Patriarhiei Române”, să fie evidențiată importanța fundamentală a Bisericii Ortodoxe Române în formarea poporului român, ca dătătoare de sens, de cultură și de valori universale infailibile.

Distincțiile stabilite din anul 2024, pentru categoria personalităților marcante ale secolului XXI, se vor acorda Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Leon Dănăilă, lui Dumitru Prunariu (membru de onoare al Academiei Române) și Didei Drăgan. De asemenea, la alte categorii Myosotis, sunt laureați Dan Negru, Magda Catone, părintele Nicolae Dima, Doina Dabija și Nicolae Furdui Iancu.

După ridicarea distincției din anul 2024, omul de cultură Mihai Cimpoi a declarat, la TVR Moldova, că atmosfera ceremoniei „a fost cu adevărat înălțătoare, un buchet de personalități prin care au fost reprezentate toate valorile”, academicianul basarabean subliniind aici și faptul că acest proiect „consfințește o conlucrare foarte importantă între cele două academii surori” (Academia Română și Academia de Științe a Moldovei). E.S. Iuliana Gorea-Costin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, reprezentant permanent al Republicii Moldova în Consiliul Europei, a evidențiat aici faptul că, prin această ceremonie, s-a văzut „România reîntregită”.

La prima ediție, distincțiile au fost conferite Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, omului de cultură Mihai Cimpoi, Nadiei Comăneci, actorilor Emil Boroghină, Carmen Tănase, Irena Boclincă și Claudia Motea, lui Ovidiu Lipan Țăndărică, Iulianei Gorea-Costin, părintelui Constantin Necula, lui Mihnea Cosmin Costoiu, George Grigoriu, Iulianei Tudor, dar și altor importanți oameni de cultură sau de televiziune, unor medici, muzicieni, creatori de modă, antreprenori și profesori. Premii Myosotis, în ceremonii de sub alte slogane sau concepte, au mai primit și Eugen Doga, Felicia Filip, Maia Morgenstern, Vasile Bănescu, Daniel Jinga, pr. Vasile Ioana, Marius Bodochi, Răzvan Ioan Dincă și Rareș Prisacariu.

Potrivit conceptului, ediția din iunie 2025 va fi a doua și ultima din prima parte a proiectului „Valori Contemporane” în România, următoarele ediții având să aibă loc după anul 2070, în a doua parte, cu scopul de a recunoaște meritele personalităților și proiectelor marcante de la sfârșitul secolului XXI.

Raluca Găină, producătoarea evenimentului, a declarat că „există posibilitatea de a se organiza și ediții în afara României începând cu anul 2026, cu precădere în Elveția și New York, pentru a se arăta aprecierea noastră și față de românii care, deși stabiliți în alte țări, nu au uitat valorile românești și limba, ci le împărtășesc și promovează cu grijă prin profesia sau activitatea lor”.

Comisia poate primi nominalizări din partea publicului, până la 10 mai 2025, pe adresa contact@bucharest-times.ro.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter