Pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău susține, în calitate de partener, organizarea unei expoziții speciale cu titlul ”Umanitate fără frontiere” (curator, Sophiya Gugelev).
Expoziția va avea loc joi, 23 ianuarie 2025, ora 16.00 la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău și este dedicată activității diplomaților Chiune Sempo Sugihara (Japonia) și Jan Zvartendijk (Olanda) declarați „Drepți Între Popoare”.
„Drepți Între Popoare” sunt oamenii care au găsit curajul și puterea de a-i ajuta pe alții. Riscându-și viața, aceștia oameni au salvat mii de evrei de la moarte în timpul celui de-al doilea război mondial.
Diplomatul japonez Chiune Sugihara (1900-1986), a activat și în România în perioada 1941-1944. Anterior, în timp ce se aflase la post în Lituania, el salvase mii de evrei acordându-le vize de Japonia. În 1984, a fost declarat Drept între Popoare; aceasta este o distincție acordată de Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim non-evreilor care și-au riscat viața pentru a salva evrei. Media internațională l-a numit pe Sugihara “Schindler al Japoniei”.
După ocuparea Poloniei în 1939, de către germani şi sovietici, şi a Lituaniei de către sovietici în 1940, la inițiativa consulului onorific olandez, diplomatul Jan Zwartendijk ( 1896- 1976), mii de evrei polonezi şi lituanieni au obţinut vize pentru colonia olandeză Curacao, fiind astfel salvați.
De asemenea, în cadrul vernisajului urmează să fie prezentat filmul documentar “Kaunas – Gates of Hope”.
Expoziția este realizată de Agudath Israel în Moldova, în colaborare cu Ambasada Japoniei în Republica Moldova, Ambasada Lituania în Republica Moldova, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova, Muzeul de Istorie a Evreilor din Moldova, Agenția de Relațiile Interetnice a Moldovei, Centrul Naţional pentru Comemorarea Holocaustului Yad Vashem (Israel), Muzeul „Portul Umanității, Tsuruga” (Japonia).