Gazprom nu a rezervat capacităţi de transport prin conducta transbalcanică în luna februarie, pentru a duce gaze în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut astăzi de ministerul Eneergiei de la Chişinău. Între timp, preşedintele Maia Sandu a declarat, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, că Guvernul examinează cu maximă atenţie soluţia propusă de Tiraspol pentru reluarea furnizării gazului în zonă.
Reprezentanţii ministerului Energiei spun că Gazprom încă ar mai putea rezerva capacităţi de transport pe conducta transbalcanică în luna februarie, dar asta presupune costuri mai ridicate.
CONSTANTIN BAROSAN secretar de stat, ministerul Energiei: „Am observat că Gazprom nu a rezervat capacităţi, nu îşi îndeplineşte contractul. Federaţie Rusă are deliberat un contract în vigoare până în septembrire 2026 dar nu îşi îndeplineşte obligaţiunile contractuale, lăsând astfel cetăţenii din regiunea transnistreană să îngheţe în continuare.”
Anunţul ministerului Energiei vine la o zi după ce așa-zisul lider din regiunea separatistă, Vadim Krasnoselski, a spus că acceptă ajutorul Chișinăului și e gata să primească gaze naturale prin intermediul Moldovagaz. Ba mai mult, Tiraspoltransgaz va achita livrările.
MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Înţelegerea mea este că soluţia pe care au descris-o dimineaţă nu presupune cumpărarea gazelor de pe piaţă prin Moldovagaz, ci de a transporta gazul pe care altcineva îl cumpără şi îl aduce la hotarul nostru, iar Moldovagaz îl transportă, aşa cum s-a mai discutat.”
La emisiunea Punctul pe Azi, de la TVR MOLDOVA, Maia Sandu a declarat că autorităţile de la Chişinău analizează detaliile acestei rute de aprovizionare cu gaz şi companiile implicate, în conformitate cu legislaţia locală şi internaţională.
MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Din ce am văzut din declaraţia Biroului de Reintegrare, instituţiile statului urmează să vadă ce companii sunt implicate, pentru că Moldovagaz poate să lucreze doar cu companii care nu încalcă cadrul legal. E important ca aceste companii intermediare, aşa înţeleg că este vorba, să nu fie din lista celor sancţionate la nivel internaţional.”
Tiraspol şi-ar dori ca gazele necesare regiunii separatiste să fie cumpărate prin companii terţe şi transportate la graniţa Republicii Moldova, urmând ca Tiraspoltransgaz să achite doar costul tranzitului pe teritoriul ţării derulat prin MOLDOVAGAZ. Nu se ştie, însă, prin ce conductă ar urma să aibă loc livrarea acestor gaze în condiţiile în care Andrii Sibiha, ministrul de Externe de la Kiev, a declarat că trecerea gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei este, cităm, "în general, inacceptabilă".