Social

Cum au sărbătorit basarabenii Crăciunul și Anul Nou: mese pline de gust și tradiții

post-img
Cum au sărbătorit basarabenii Crăciunul și Anul Nou

Sărbătorile de iarnă au fost un prilej de întâlnire și bucurie pentru basarabeni, care au păstrat tradițiile și obiceiurile din familie. Colectând mărturii din Chișinău, am aflat cum au sărbătorit cetățenii din capitală și ce au pregătit pe mese.

Mulți dintre ei au petrecut alături de familie și rude, în special în jurul mesei. „A fost o zi de naștere, Crăciunul pe 25, Anul Nou. Ne-am întâlnit cu rudele și am petrecut frumos,” ne-a spus un bărbat. 

Alți chișinăuieni au menționat că au mers la țară pentru a sărbători cu frații și rudele. „De Anul Nou, unii țin post, dar noi nu prea. Mâncăm ce e pe masă”.

Mesele de sărbători au fost îmbelșugate, cu preparate tradiționale. „Am stat acasă cu familia, la masă, ne-am urat de sănătate, de pace. Pe masă am avut sarmale, cozonac și vorbă bună”.

„La noi, de Crăciun și Anul Nou, ne întâlnim cu finii și nașii, asta este tradiția noastră”. În sudul Moldovei, mesele au fost pline cu tăiței cu carne, rață de casă la cuptor și sarmale.

Nu au lipsit cadourile, tradiția fiind respectată cu drag de majoritatea. „La copii le dăm cadouri, între maturi mai puțin. Principalul e să fie copiii mulțumiți”. „Cadourile la noi sunt tradiționale. De fiecare dată mă străduiesc să fac tuturor o bucurie”:

După atâtea sărbători și mese copioase, oamenii își revin încet.

 „După sărbători, trebuie să mâncăm un borș cu carne, să fim sătui. Asta-i principal”. În timp ce altcineva a preferat ceaiul din flori de ierburi pentru a se recupera.

Pe unde cu sarmale, răcituri, fripturică ori borș scăzut, sau numai cu ceai și cafea, ai noștri se pricep să sărbătorească frumos, cu inima deschisă, masă plină și atenția pe care o merită din partea celor dragi.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter