Economic

România intenționează să își dubleze producerea gazelor naturale: „Preferăm ca Europa să depindă de România, și nu de Rusia”

post-img
Întrevederea ministrului energiei, Sebastian Burduja, cu omologul său ungar

România depune eforturi pentru a-și dubla capacitatea de producție a gazelor naturale, anunță ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, pentru a spori securitatea energetică a regiunii și pentru a elimina orice dependență de șantajul energetic al Rusiei.

„România, astăzi primul producător de gaze al UE, lucrează la demararea proiectului Neptun Deep în 2027, care va dubla capacitatea noastră de producție a gazelor naturale, făcându-ne capabili de a asigura o parte din necesarul regiunii (…) Evident, vom exporta numai ce nu ne trebuie pentru consumul intern și numai în termeni comerciali — mai mulți bani pentru români”, a spus Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook în urma vizitei ministrului de Externe ungar, Péter Szijjártó, la București.

Ministrul român a reafirmat angajamentul României pentru securitatea energetică a regiunii și hotărârea de a elimina orice dependență de șantajul energetic al celor care ne-au ținut captivi timp de decenii.

„În ceea ce privește energia electrică, România realizează Interconectorul de Înaltă Tensiune în Curent Continuu 5000 MW, care va facilita transportul energiei către Vest cu pierderi minime. Alături de Ungaria, Georgia și Azerbaidjan, vom extinde acest interconector prin Marea Neagră, realizând conexiunea cu Georgia și Azerbaidjan. Transelectrica și companiile de transport energie electrică din celelalte țări sunt în curs de a încheia toate procedurile pentru operaționalizarea companiei de proiect, cu sediul în București”, a mai spus Burduja. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter