Extern

Ungaria blochează o tranșă de asistență militară a UE pentru Ucraina în valoare de 500 milioane de euro

post-img
Ministerul de Externe al Ungariei

Ministerul de Externe al Ungariei a confirmat că Budapesta a blocat o nouă alocare de 500 milioane de euro reprezentând asistență militară pentru Ucraina din cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF), relatează AFP, preluat de Agerpres.

Agenția de presă ANSA a relatat luni, citându-și sursele de la Bruxelles, că Ungaria a blocat asistența militară pentru Kiev. Guvernul ungar a confirmat acest lucru, explicând că „nu este de acord ca Uniunea Europeană, care dispune de alte instrumente, să utilizeze Instrumentul European pentru Pace exclusiv pentru Ucraina”.

„Nu ar mai rămâne suficiente resurse pentru a promova interesele UE în alte regiuni (de exemplu Balcani, Sahel, Africa de Nord)”, potrivit guvernului ungar.

De asemenea, serviciul de presă al Ministerului de Externe de la Budapesta a declarat că „ministrul de externe [Peter Szijjarto] a fost clar vineri la Stockholm: va fi foarte dificil pentru Ungaria să continue discuțiile despre o nouă asistență financiară și economică și sacrificiile necesare pentru aceasta până când Ucraina nu va exclude cea mai mare bancă din Ungaria (OPT Bank) de pe lista sa cu sponsori internaționali ai războiului”.

Suma care urma să fie deblocată este de 500 milioane de euro și urma să fie plătită lunea viitoare. Potrivit ziarului italian, Ungaria nu a aprobat ajutorul deoarece a cerut garanții că EPF nu va folosi banii exclusiv pentru înarmarea Kievului, ci își va menține „orizontul global” și în viitor.

Instrumentul European pentru Pace a fost înființat de Consiliul European pentru a ajuta statele membre să consolideze mai bine securitatea internațională. În războiul ruso-ucrainean, statele membre cumpără, de asemenea, arme pentru Ucraina prin intermediul FPE.

În prezent, au fost adăugate 2 miliarde de euro la fondul de 5,7 miliarde de euro, care poate fi utilizat până în 2027, iar jumătate din banii suplimentari au fost folosiți pentru achiziționarea de muniție de artilerie pentru Ucraina, care este gestionată în comun de majoritatea statelor membre. Este pentru prima dată când se cumpără echipament militar special pentru o țară străină prin intermediul Agenției Europene de Apărare a UE.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter