Politic

CEC refuză înregistrarea Blocului Electoral "Victorie - Pobeda"

CEC refuză înregistrarea Blocului Electoral "Victorie - Pobeda"

Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze Blocul Electoral "Victorie - Pobeda", pentru participarea la alegerile prezidențiale și la referendumul constituţional din 20 octombrie. Printre argumentele CEC sunt existenţa unui alt partid cu denumire similară, neclaritatea privind sursele de finanţare în campania electorală, dar şi sacţiune guvernelor occidentale pe numele secretarului executiv al formaţiunii. Reprezentantul Blocului a declarat că decizia este ilegală şi o va ataca în instanţă.

ZFR

PAVEL POSTICĂ vicepreşedinte CEC: Se refuză înregistrarea Blocului "VICTORIE - ПОБЕДА" conform solicitărilor. Doi, se sesizează Autoritatea Naţională de Integritate în vederea verificării celor constatate prin respectiva prezentei hotărâri.

ADRIAN COJOCARU reprezentantul Blocului "Victorie - Победа": O încălcare flagrantă a dreptului electoral a cetățenilor Republicii Moldova şi vor fi violate nişte drepturi fundamentale a cetăţenilor.

CEC consideră ilegală intenţia reprezentanţilor celor patru partide afiliate fugarului Ilan Şor de a-şi finanța campania electorală din credite. Autoritatea electorală nu a acceptat nici desemnarea Marinei Tauber în calitate de secretar executiv al blocului. Aceasta a fost sancționată de guvernele occidentale pentru acțiuni de destabilizare în Republica Moldova. Nu s-a acceptat nici propunerea privind denumirea blocului, deoarece mai există un partid numit "Victorie". Acest argument a fost contestat de unii dintre membrii CEC.

VADIM FILIPOV membru CEC: Sunt de acord că denumirea unui bloc electoral nu poate fi identică cu denumirea altor concurenți electorali sau alte partide, dar care nu fac parte a acestui bloc. Deci, partidul respectiv face parte şi după părerea mea poate fi utilizată această denumire.

CEC va sesiza Autoritatea Națională de Integritate cu privire la averea mai multor membri ai blocului.

ZFR

ANGELICA CARAMAN preşedinte CEC: Ipotetic vorbind, dacă se înregistrează Blocul, în opinia dvs., dacă va putea fi deschis cont cu menţiunea fond electoral pentru acest bloc? Ţinând cont de acele circumstanțe descrise vizavi de sancțiuni şi includerea persoanei respective pe lista de sancțiuni.

ADRIAN COJOCARU reprezentantul Blocului "Victorie - Победа": Reprezentanții partidelor au menționat că alegațiile privind sancţiunile internaţionale şi restricțiile nu au nici o relevanţă cu procedura legală de înregistrare a blocului electoral.

Analiştii politici cred că argumentele CEC sunt întemeiate şi nu-şi explică de ce Blocul "Victorie" nu a corectat greşelile din acte sesizate şi anunţate anterior de autoritatea electorală. Experţii cred că ar putea fi vorba de o mişcare strategică.

ANDREI CURĂRARU analist politic: Cunoștem poziția vehementă a conducerii acestui bloc împotriva referendumului respectiv şi încercare de delegitimare şi de anunţare că rezultatele referendumului vor fi falsificate. Neînregistrarea lor ar duce cumva la argumentarea suplimentară a faptului că ei nu pot participa şi că sunt discriminați în acest proces politic.

Noul bloc este format din patru formaţiuni afiliate fugarului Şor - Partidul "Renaștere", Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, "Șansă" și Partidul "Victorie". Formaţiunea politică a fost lansată cu mare fast la Moscova, la sfârşitul lunii aprilie, în prezenţa lui Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul "Frauda bancară".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter