Social

„Caravana alăptării 2024”: Viitoarele mămici, părinți cu copii mici au aflat despre beneficiile alăptării, direct de la specialiști

„Caravana alăptării 2024”: Viitoarele mămici, părinți cu copii mici au aflat despre beneficiile alăptării, direct de la specialiști

Șapte din zece femei din R. Moldova își alăptează copii nou-născuți exclusiv la sân, în prima jumătate de an de viață. Asta înseamnă cu 20 la sută mai mult decât media mondială. Specialiștii sunt totusi îngrijorați deoarece, după aceste șase luni, numărul femeilor care continuă să alăpteze, scade brusc. Pentru a aduce mai multe informatii despre beneficiile alăptării la sân, autoritățile au lansat astazi, la Hîncești, cea de-a cincea ediție a Caravanei Alăptării.

ZFR

Femeile din Hâncești au fost familiarizate despre importanța și beneficiile alăptării exclusive la sând până când bebelușul implimeste șase luni.

„Sunt multe vitamine în laptele matern, e mai bine pentru copil și pentru mame e mai sănătos, sunt mai puține procente să facem cancer la sân”.

DIANA GABURĂ, mama a 3 copii: „Știu că alimentația la sân este cea mai important, cei mai buni nutrienți. La prima fetiță, chiar din prima lună am făcut mastită dar am continuat să alăptez. Medicul a făcut tot posibilul, prin operație a eliminat ce trebuia și am continuat alăptarea până la un an și 3 luni. A doua fetiță am născută prematur dar la fel am ținut să o alăptez prin picurătoare. În cazul băiatului atât timp cât va decide el”.


În cadrul Caravanei, experții vor explica avantajele alăptării, vor arăta pozițiile corecte de alăptare, și vor prezenta riscurile alimentației artificiale.

ZFR


OXANA TURCU pediatru: „Este nevoie de aceste campanii de informare pentru ca mămicile să înțeleagă că acele publicități când li se spune că formula adaptată este la nivelul lăpticului matern să înțeleagă că nu este adevărat. Pentru copilaș în primul rând este alimentul ideal. El primește acea cantitate de proteine, grăsimi, glucide, necesare ca să crească și să aibă un metabolism sănătos. Va preveni obezitatea în viitor, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip II."


ALINA ȘHMURUN consultant alăptare, cofondatoare ONG Mămica Alăptează: „Regula de aur este alăptarea la cerere și a mamei și a copilului. O poziție comodă și pentru mama și pentru copil. Mai este un beneficiu pentru familie, cel financiar - alăptarea este gratis”.


În perioada 1-7 august este Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată în peste 175 de țări. Evenimentul lansat astazi in Republica Moldova este organizat de Ministerul Sănătății și Biroul Organizației Mondială a Sănătății, cu spijinul financiar al UE și Guvernului SUA.


EVGHENIA HIORA reprezentant, delegația UE în Republica Moldova: „În ultimul deceniu, rata de alăptare a crescut cu 10% și a ajuns la 48%, totuși, pentru a atinge obiectivul de 70% până în 2030 este nevoie ca noi să lucrăm, să creăm spații prietenoase alăptării la locul de muncă și să elaborăm politici prietenoase familie”i.


MILJANA GRBIC reprezentanta OMS în Republica Moldova: „În cadrul acestei caravane am avut 20 de evenimente prin care am ajuns la 1200 de părinți, am oferit informații privind alăptarea, vaccinarea, precum și alte informații despre sănătatea copilului".


ALA NEMERENCO ministrul Sănătății: „Care este media pe țară, câte mămici alăptează exclusiv la sân pana la 6 luni? - Până la 78% la noi, în lume e mai mic. Este important să creștem acest procent, în special în primele 6 luni în crearea unui mediu sănătos copilului”.


Caravana Alăptării se va desfășura în perioada 22 iulie-2 august și va parcurge cinci orașe: Hîncești, Bălți, Leova, Cantemir și Chișinău. Conform OMS, aproape 820 de mii de copii ar putea fi salvați în fiecare an, dacă ar fi alăptați în prima oră după naștere și i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter