Politic

Experți internaționali: Cel mai mare pericol pentru integritatea electorală din Republica Moldova este imixtiunea Rusiei

Experți internaționali: Cel mai mare pericol pentru integritatea electorală din Republica Moldova este imixtiunea Rusiei

Cel mai mare pericol pentru integritatea electorală din Republica Moldova este imixtiunea Federaţiei Ruse în aceste procese. Este constatarea Institutului Național Democrat pentru Afaceri Internaționale, care a încheiat Misiunea de evaluare înaintea alegerilor prezidenţiale şi a referendumului din 20 octombrie.

ZFR

RICHARD KLEIN, director global pentru alegeri, NDI: „Cea mai mare ameninţare pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendumul republican o reprezintă influenţa malignă din Rusia. Acţiuni semnificative sunt necesare din partea tuturor participanţilor la procesul electoral pentru a asigura integritatea procesului, astfel încât rezultatele să reflecte doleanţele cetăţenilor Republicii Moldova."

Potrivit experţilor, acţiunile maligne, printre care propaganda, răspândirea falsurilor, manipularea sau finanţarea ilegală, reprezintă ameninţări reale.

Totodată, propagarea informaţiilor false pe rețelele de socializare, finanțarea ilegală pot avea un impact negativ asupra rezultatelor alegerilor.

Misiunea de evaluare preelectorală s-a desfășurat în Moldova în perioada 2-6 septembrie, fiind finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter