Actualitate

Victor Parlicov: Dacă nu ar fi tot felul de conflicte, inclusiv crize militare sau de alt ordin, noi am reveni la preţuri mai joase la energie

Victor Parlicov: Dacă nu ar fi tot felul de conflicte, inclusiv crize militare sau de alt ordin, noi am reveni la preţuri mai joase la energie

Deocamdată nu avem motive de panică în ceea ce priveşte tariful la gaz. Potrivit ministrului Energiei, conjuctura pe piaţa internaţională este una relativ stabilă, iar preţul ar putea fi revizuit de ANRE mai aproape de lunile iarnă. În cadrul unui interviu pentru TVR MOLDOVA, Victor Parlicov a declarat că Republica Moldova este mult mai pregătită pentru sezonul rece faţă de anii precedenţi. Acesta a precizat şi care sunt stocurile de gaze naturale ale ţării.

ZFR

Războiul din Ucraina şi situaţia din Orientul Mijlociu sunt, în prezent, factori care creează panică şi pot determina creşterea preţurilor la gaze pe bursele internaţionale. Cu toate acestea, în prezent, situaţia de pe piaţa internaţională este relativ stabilă, spune ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Deocamdată, eu nu aş face careva concluzii imediate referitoare la tarife, în situaţia în care avem o lună caldă şi consumurile relativ mici.  Mai corect ar fi să vedem cum vor evolua preţurile de bursă în următoarea perioadă, când intrăm în lunile de iarnă. Conjunctura de piaţă este relativ stabilă. Dacă nu ar fi fost tot felul de conflicte, inclusiv crize militare sau de alt ordin, eu cred că situaţia pe bursă s-ar calma şi mai mult şi noi am reveni la preţuri mai joase”.

Victor Parlicov mai spune că, până în noiembrie, Republica Moldova va avea în stocuri circa 270 de milioane de metri cubi de gaze naturale. O parte sunt stocate în România, iar alta în Ucraina.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „Partea aceasta flexibilă MoldovaGaz a cumpărat-o, ei au considerat că au nevoie de vreo, dacă nu greşesc, 120 de milioane metri cubi de gaze pentru flexibilitate. Cam atât au procurat.  Suplimentar, mai are Energocom – 50 de milioane de metri cubi stocate pentru urgenţă şi probabil încă până la 100 de milioane de metri cubi vom avea stocate, conform directivei europene. Ţările care nu dispun de depozite proprii de gaze trebuie să se asigure că, până la 1 noiembrie, stochează circa 15 la sută din consumul anual în ţările vecine”.

Care sunt scenariile Chişinăului după ce Ucraina nu va mai permite tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul său, cum decurg lucrurile la construcția liniei de electricitate Vulcănești-Chișinău, dar şi alte informaţii din sectorul energetic, aflaţi mâine, după jurnalul orei 18:00, la Interviurile Telejurnalului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter