Economic

Strategiile economice ale Republicii Moldova, pentru o integrare europeană durabilă, au fost prezentate la Bruxelles

post-img
Strategiile economice ale Republicii Moldova, pentru o integrare europeană durabilă, au fost prezentate la Bruxelles

Republica Moldova subliniează angajamentul de a dezvolta o economie de piață funcțională, pentru ca mai multe companii și cetățeni din Republica Moldova să beneficieze de oportunitățile oferite de Piața Unică Europeană. Mesajul a fost transmis la Bruxelles, de către reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova și altor ministere și instituții publice, care au participat la reuniunea de screening bilateral pe tema „Criteriul economic, marcând o etapă importantă în parcursul țării către integrarea europeană”.

Reuniunea a fost structurată pe două compartimente principale. Primul compartiment, „Existența unei economii de piață funcționale”, a abordat subiecte precum stabilitatea macroeconomică, funcționarea piețelor de produse, a pieței financiare și a pieței forței de muncă.

Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, a afirmat: „Ne propunem să construim o economie de piață funcțională, ceea ce reprezintă unul dintre criteriile de la Copenhaga. Suntem sprijiniți in acest deziderat de către Uniunea Europeană, care a anunțat săptămâna trecută Planul de creștere economică pentru Moldova. Acest plan va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a țării noastre, îmbunătățirea standardelor de viață, și la integrarea noastră în Uniunea Europeană.

Prin acest pachet de asistență financiară, UE își reafirmă angajamentul de a susține Republica Moldova pe drumul său către aderare, facilitând reformele necesare și îmbunătățind competitivitatea economică a țării.” . 

Cel de-al doilea compartiment, „Capacitatea de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței din Uniune”, a inclus discuții despre educație, inovare, infrastructură si structura mediului de afaceri. 

„Creșterea productivității în Moldova depinde de transformarea economiei noastre – prin tranziția forței de muncă spre sectoare mai performante, adoptarea noilor tehnologii, îmbunătățirea educației și integrarea companiilor din Moldova în piețele regionale. Pentru a atinge acest potențial, trebuie să investim în infrastructură, educație, guvernanță și să atragem investiții externe, astfel încât să creăm o piață  competitivă și dinamică.”  a subliniat Veronica Arpintin, Secretara de Stat a Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și Președinta Grupului de lucru Criteriu Economic.

Acest exercițiu de screening bilateral este un pas important în cadrul negocierilor pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, evidențiind angajamentele ferme de reforme din partea Republicii Moldova și sprijinul continuu din partea Uniunii Europene.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter