Social

MEC a creat o comisie pentru examinarea retragerii titlului „Educatorul anului 2024”

video

Ministerul Educaţiei a creat o comisie care examinează dacă-i va retrage titlul de "Educatorul Anului" câştigătorului ediţiei din 2024. Responsabilii spun că au aflat abia după concurs despre faptul că Valentina Moscalu, câştigătoarea concursului, are două sancţiuni disciplinare. Într-un interviu pentru TVR MOLDOVA, ministrul Dan Perciun a declarat că va analiza inclusiv ce a stat la baza acestor sancţiuni. Cu o reacţie a venit şi Direcţia Învăţământ din raionul Rîşcani.

La concursul republican "Pedagogul Anului", titlul de cel mai bun educator i-a revenit Valentinei Moscalu, de la Grădiniţa nr.10 "Guguţă", din oraşul Rîşcani. Educatoarea s-a ales şi cu un premiu de 50 de mii de lei. După câteva zile, Ministerul Educaţiei a fost sesizat precum că, anterior, învingătoarea fusese sancţionată disciplinar de către autoritățile publice locale. O comisie va verifica cum au fost aplicate aceste sancţiuni.


DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „- Retragerea titlului, în cazul în care va fi, ar presupune şi retragerea acelui premiu bănesc? – Da, ele vin bineînţeles la pachet, dar ziceam... asta ar fi o soluţie extremă. Vrem totuşi să ne documentăm mai bine, să discutăm şi cu părinţii care au scris acele plângeri la o anumită etapă, am discutat cu direcţia, cu primarul. Suntem într-un proces de documentare şi nu vrem nici să afectăm beneficiarul premiului. În acelaşi timp este important să protejăm şi prestigiul acestui premiu şi căutăm o soluţie echilibrată care să ţină cont de toţi factorii.”


Pentru a evita astfel de situaţii pe viitor, ministrul Educaţiei a mai declarat că va modificare regulamentul concursului. Candidații la concurs vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere privind lipsa sancțiunilor şi abaterilor disciplinare. Cu o reacţie a venit şi Direcţia Învățământ, Tineret și Sport Rîșcani. REACŢIA DIRECȚIEI ÎNVĂȚĂMÂNT, TINERET ȘI SPORT RÎȘCANI

"Subliniem că Regulamentul Concursului republican "Pedagogul anului", cu modificările și completările ulterioare, nu prevede nicio acțiune privind refuzul, respingerea sau retragerea participanților care au fost sancționați de Autoritatea Publică de nivelul I. Direcția Învățământ, Tineret și Sport Rîșcani a respectat cu strictețe prevederile Regulamentului. Valentina Moscalu are un istoric solid de performanță și contribuție semnificativă la succesul instituției."


Contactată de TVR MOLDOVA, Valentina Moscalu a declarat că nu va face niciun comentariu cu privire la acest subiect. Concursului "Pedagogul Anului" a avut loc pe 6 octombrie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter