Politic

Țările baltice susțin parcursul european al R. Moldova

video

R. Moldova este, în prezent, cel mai bun candidat de aderare la UE, o demonstrează progresele înregistrate în ultima perioadă. O spun opt miniștri de externe ai țărilor din formatul Nordic-Baltic 8, participanti la reuniunea desfășurată, astăzi, La Chișinău. Ei au anunțat că susțin parcurul european la R.Moldova și că vor oferi în continuare sprijin pentru întărirea capacitătilor instituționale, consolidarea rezilienței și securității cibernetice. În cadrul Reuniunii, Guvernul de la Chișinău a semnat și un Momorandum de înțelegere cu țările din formatul Nordic-Baltic 8.

GABRIELIUS LANDSBERGIS  ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei: „Moldova a demonstrat un progres remarcabil în parcursul spre UE. RM a demonstrat o alinierea fantastică în alinierea la politicele europene. Comerțul a crescut esential. Dacă vorbim despre progres, RM categoric este una dintre cele mai bune candidate pentru aderare la UE. ”


BAIBA BRAŽE ministrul Afacerilor Externe a Letoniei: „Am venit aici pentru a vă oferi sprijin practic, împreună cu prietenii noștri din țările nordice, baltice. Un sprijin financiar semnificativ care se cifrează la aproximativ 2,6 miliarde lei și vom continua să sprijinim RM în alegerile și opțiunile pe care le va face.”


Oficialii au împărtășit din experiența țărilor baltice în cadrul Uniunii Europene.


MARGUS TSAHKNA  ministrul Afacerilor Externe al Estoniei: „UE și-a deschis ușa pentru RM și a venit momentul ca cetățenii să ia propria decizie. Nu am venit aici să vă dictăm ce decizie să luați, suntem aici să vă spunem că cel mai important motiv al poporului estonian de a se alătura la UE a fost nu doar creșterea economică, relațiile economice, deoarece economia noastră a crescut de 4 ori, veniturile au crescut de 4 ori.  ”


LARS LØKKE RASMUSSEN  ministrul de Externe al Danemarcei: „Cam 52 de ani în urmă am ținut propriul referendum în Danemarca să ne alăturăm la comunitatea Europeană. Am avut și noi oameni care se temeau că vom pierde suveranitatea, însă s-a dovedit să fie opusul.   Evident fiind împreună devenim mai puternici, mai siguri.

ESPEN BARTH, ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei: „Experiența noastră de a fi integrați profund pe piața UE, partajarea de valori, reguli ne-a făcut mai bogați, mai siguri, mai puternici. ”


PASI RAJALA   secretar de stat, Ministerul de Externe al Finlandei: „Aveți în față un referendum critic. Cum vor vota cetățenii nu este treaba Finlandei dar nici a Rusiei. Suntem aici pentru a sprijini RM ca să poată să-și urmeze orice cale democratică  pe care o va alege. Mâine marcăm 30 de ani în care Finlanda  a susținut refendumul privind aderarea la UE.     UE ne oferă liberatea circulației, de a face afaceri, de a studia. Am putut să sismțim și impactul legat de Securitate și siguranță. Avem o frintieră lungă cu Rusia, am fost și noi expuși la hărțurirea rusească.”


MIHAI POPȘOI ministrul Afacerilor Externe al R.Moldova: „Prezența domniilor voastre astăzi reprezintă un semn clar  de susținere a aspirațiilor noastre europene, în același timp un mesaj puternic de solidaritate în context geopolitic extrem de dificil.”


Miniștrii celor opt țări baltice vor merge la Bălți, Comrat și Ungheni pentru a împărtăși experiențele țărilor lor din cooperarea și integrarea europeană.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter