Actualitate

"Să rămânem uniţi pentru a-i sprijini pe cei care sunt forțați să își abandoneze casele". La Chişinău a fost sărbătorită Ziua Mondială a Refugiaţilor

"Să rămânem uniţi pentru a-i sprijini pe cei care sunt forțați să își abandoneze casele". La Chişinău a fost sărbătorită Ziua Mondială a Refugiaţilor

Au fost nevoiţi să-şi părăsească ţările din cauza conflictelor, persecuţiilor sau violenţelor. Este povestea tragică a peste 120 de mii de refugiaţi pentru care Republica Moldova a devenit a doua casă. Sub deviza "Să rămânem uniţi pentru a-i sprijini pe cei care sunt forțați să își abandoneze casele", la Chişinău a fost sărbătorită astăzi Ziua Mondială a Refugiaţilor.

ZFR

Acestea sunt doar câteva mărturii ale unor persoane care şi-au găsit adăpost în Republica Moldova. Cu ocazia Zilei Mondiale a refugiaţilor, la Chişinău a fost organizat un eveniment unde atât oamenii cât şi autorităţile au vorbit, din perspectiva lor, despre drama celor care au trebuit să fugă din calea războiului.  

JULIA ZENCHENKO reprezentant, Comunitatea de Refugiaţi: „Am venit din Ucraina pe 16 martie 2022, am fugit din calea războiului pentru a ne salva. Ca şi mulţi ani ucraineni  la început avem sentimente de frică, confuzie, nu înţelegeam ce se întâmplă, îmi era frică de viitor  Sunt foarte recunoscătoare Moldovei şi fiecărui cetăţen din Moldova cu care ma avut şansa să mă întâlnesc pentru că ei ne-au susţinut, pentru că ne-au deschis uşa caselor lor”.

ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Această criză ne-a unit şi pentru o perioadă scurtă Republica Moldova a devenit mai coezivă şi asta poate a fost unicul lucru pozitiv în această tragedie şi oroare. Astăzi trebuei să tragem lecţii învăţatta şi să ne învăţăm  din curajul ucrainenilor”.

Odată cu începutul războiului în Ucraina, în Republica Moldova au fost înființate 137 Centre de Plasament Temporar. Astfel refugiaţii au avut parte de sprijin social și psihologic, programe educaționale, inclusiv ajutor pentru angajare.

DANIELA MISAIL-NICHITIN secretar de stat, MAI: „Astăzi peste 62 de mii de cetăţenis trăini au depus la Inspectoratul de Migraţie solicitări de a obţine protecţie temporară şi peste 40 de mii au deja acte privind protecţia temporară, 15 mii dintre ei fiind copii. Integrarea  refugiaţilor nu este doar o obligaţie a Guvernului, dar este o responsabilitate a înregii societăţi”.

JEFF BRIAN şef misiune, Ambasada SUA la Chişinău. „Pentru sprijinul refugiaţilor ucraineni în regiune ca urmare a invaziei militare nejustificate a Rusiei în Ucraina, SUA  a contribuit cu aproximatvi 520 de milioane de dolari şi circa 136 de milioane de dolari pentru eforturile umanitare, aici în Moldova”.

Refugiaţii care cer protecție temporară în Republica Moldova beneficiază de un ajutor financiar în valoare de 2.200 lei lunar.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter