Sfârşitul lunii noiembrie a adus şi prima zăpadă în Republica Moldova, iar pe unele drumuri naţionale s-a circulat cu dificultate. Din cauza carosabilului alunecos, mai mulţi şoferi au fost implicaţi în accidente. Zeci de poliţişti, pompieri, salvatori, dar şi drumari monitorizează în continuare situaţia.
Trei persoane au fost transportate la Spitalul raional Cantermir pentru îngirjiri medicale, după ce maşina în care se aflau a derapat de pe şosea şi a ajuns într-un copac. S-a întâmplat în această dimineaţă, pe un drum din localitatea Cârpești, raionul Cantermir. Potrivit poliţiei, la volan se afla era un bărbat în vârstă de 60 de ani. În maşină mai erau o femeie şi doi minori. Un accident similar s-a produs şi în raionul Sângerei. Un şofer de 42 de ani nu a adaptat viteza la condiţiile meteo şi a ajuns într-un copac de pe marginea traseului. Niciunul dintre cei doi conducători auto implicaţi în accidente nu erau băuţi. Pe parcursul zilei, salvatorii au fost solicitaţi să deblocheze drumurile naţionale.
LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă, IGSU: „Vorbim de Bravicea, Călăraş, unde un autocamion de tonaj a derapat de pe traseu. La faţa locului a fost necesară intervenţia salvatorilor şi pompierilor, pentru deblocarea acestora. În urma incidentului, nimeni nu a avut de suferit. Un caz similar a avut loc şi la Ungheni, acolo un autoturism a derapat de pe traseu. Avea la bord doi minori. La faţa locului au venit poliţiştii şi salvatorii, eliberând traseul şi aisgurându-se că lumea este în siguranţă.”
Cele mai multe intervenţii ale salvatorilor au avut loc în Centrul şi Nordul Republicii Moldova. Pe drumul din apropierea satului Bravicea, raionul Călărași, timp de câteva ore, şoferii s-au deplasat anevoios, din cauza unei benzi de circulaţie blocate.
S-a circulat în condiţii de iarnă şi pe traseul Chişinău-Leuşeni, iar în unele zone aglomerate circulaţia a fost dirijată de inspectorii de patrulare. Autorităţile susţin că, în prezent, toate şoselele sunt curăţate.
VLADIMIR LUPU director adjunct Adminstraţia de Stat a Drumurilor: „Au fost implicate circa 115 utilaje, circa 45 muncitori rutiere şi peste 600 tone de sare tehnică. Pentru a intervenţiile de deszăpezire şi combaterea alunecuşului pe drumurile naţionale sunt echipate circa 500 de unităţi tehnice. Ceea ce este legat de material antiderapant în stocuri avem circa 25 de mii de tone de sare tehnică.”
Situația este monitorizată constant şi de autorităţile municipale.
ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Pe străzile din municipiul Chișinău deocamdată nu se circulă cu dificultate. Autoritățile municipale anunță ca angajații sunt pregătiți să intervină în orice situație. Șoferii sunt îndemnați să-și echipeze mașinile cu pneuri de iarnă și să fie atenți când pornesc la drum. Iar pietonii sunt rugați să evite deplasarea în preajma arborilor bătrâni, dar și pe lângă șantierele de construcție.”
Cetăţenii sunt rugați ca, înainte de a porni la drum, să se informeze despre starea vremii și să urmărească pe pagina IGSU harta traseelor cu risc de înzăpezire. Iar în cazuri de urgenţă, pot apela la Serviciul 112.
Codul galben de schimbare bruscă a vremii este valabil pentru zilele de joi și vineri. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță precipitații abundente, sub formă de lapoviță și ninsoare, depuneri de polei și vânt intens.