Actualitate

Zeci de elevi şi o angajată a Liceului Aristotel din Chişinău au fost diagnosticați cu toxinfecție alimentară. Ce spune Ministerul Sănătății

Toxinfecție

Alertă epidemiologică la Liceul Aristotel din Chişinău. 65 de elevi, din clasele 10 - 12, dar şi o angajată a instituţiei, s-au simţit rău şi au cerut ajutor medical. Mai bine de 20 de copii au fost spitalizaţi. Unul dintre ei se află la Reanimare, în stare gravă. Ministerul Sănătăţii a anunțat că ar fi vorba despre o toxiinfecție alimentară, dar directorul şcolii dă vina pe un virus. Cazul este cercetat de epidemiologi.

ZFR

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII:

"Majoritatea elevilor au fost depistați activ. Conform rezultatelor anchetei epidemiologice, s-a stabilit că primele semne de boală printre elevii afectați (slăbiciune generală, dureri în abdomen, febră, vomă și diaree) au apărut pe data de 17 septembrie, începând cu ora 15.00. Cazul este în atenția Ministerului Sănătății." La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ,,Toma Ciorbă" au fost internaţi cei mai mulţi dintre copiii bolnavi. Alţi şase elevi sunt la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. VASILE LAZĂR director interimar, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă": „ La moment avem spitalizaţi 17 persoane, 16 copii şi o persoană matură care este angajată la Liceul Aristotel. Pacienţii au fost inernaţi în stare de gravitate medie şi satisfăcătoare Nu este vorba despre Salmonella şi nici de infecţii patogene care provoacă infecţii toxice alimentare, probabil este un virus, dar investigaţiile sunt în lucru”. TATIANA MIRONOV medic, Spitalul Clinic de Boli Contagioase de Copii: „Sunt spitalizaţi în cadrul spitalului şase copii cu diagnosticul de gastro-interită. Dintre care unul se află în secţia de terapie intensivă, în stare gravă, stabilă după tratament. Restul sunt în stare de gravitate medie stabili. – Din ce cauză… - Este prea devreme de vorbit, sunt abia primele ore după internare”. Directorul liceului crede, însă, că totul a fost din cauza unui virus. PAVEL CERBUŞCA director, Liceul Teoretic Republican "Aristotel": „Ne-au informat specialiştii că ar putea fi vorba despre Norovirus care se manifestă foarte rapid şi este vorba despre faptul că poate fi contaminat atât prin alimentaţie, dar poate fi şi prin aer sau obiectele pe care le folosesc copii Din cei 20 de copii care au fost spitalizaţi 10 sunt din cămin şi 10 sunt din oraş. În afară de aceasta, părinţii ne-au mai comuncat că în familiile lor au fost şi copii mai mici care au avut celeaşi simptome, dar am înţeles că sunt şi în alte instituţii”. NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Cei 65 de elevi și secretara instituției sunt sub supravegherea medicilor, iar orele la Liceul Teoretic Republican Aristotel continuă fără întrerupere. Totuși, pentru a exclude orice risc, cantina instituției și-s sistat activitatea începând cu ziua de ieri”. Inspectorii ANSA anunţă că au inițiat un control la firma responsabilă de alimentația copiilor la cantina liceului. ION BÎRCĂ şef, secția Supraveghere epidemiologică a bolilor, ANSP: „Da, diagnoza preventivă este o intoxicaţie alimentară, dar numai după ce o să avem rezultatele de laborat de la pacienţi inclusive şi produse alimentare, doar atunci vom putea spune este o izbucnire de toxinfecţie alimentară sau altă… - Directorul spune că este vorba despre un virus. Luaţi în calcul această ipoteză? - Nu pot să vă spun acum, este prea devreme”. La Liceul Teoretic Republican "Aristotel" învață 362 de elevi. 132 dintre ei locuiesc în căminul unităţii şcolare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter