Justiție

Dinamica reformelor realizate de Guvern în domeniul justiției au fost discutate astăzi în cadrul unui club de presă

Dinamica reformelor realizate de Guvern în domeniul justiției au fost discutate astăzi în cadrul unui club de presă

Progresăm lent în reforma justiției. Procesul îndelungat de evaluare a judecătorilor și capacitarea Procuraturii Anticorupție, rămân a fi principalele probleme din domeniu. Dinamica reformelor realizate de Guvern în domeniul justiției au fost discutate astăzi în cadrul unui club de presă.

ZFR

Raportul de monitorizare independentă realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup și IPRE, arată că Republica Moldova a acumulat un scor de 3, din 5 puncte, privind implementarea recomandărilor Comisiei Europene în domeniul Justiției. Același scor se înregistrează și în lupta împotriva corupției.

Autoritățile au implementat parțial 10 recomandări din cele 18 formulate în cadrul rundei a 4-a de evaluare GRECO. Potrivit experților, avem progrese la capitolul formarea noilor componențe ale CSM și CSP, precum și evaluare extraordinară a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție și Curțile de Apel.

Cea mai mare provocare rămâne procesul îndelungat de evaluare extraordinară a candidaților la funcția de membru în CSM și CSP, care durează deja de mai bine de 2 ani. Alte provocări sunt în implementarea mecanismului de verificare a integrității candidaților la Institutul Național al Justiției și lipsa capacităților instituționale pentru realizarea eficientă a urmării penale de către Procuratura Anticorupție.

ECATERINA POPȘOI  coordonatoarea Programului Stat de Drept și Bună Guvernare, IPRE: „Această sarcină de evaluare candidațiilor în colegiile respective a fost pusă în sarcina Comisiei Prevetting acum 2 ani, suntem în 2024 și încă nu avem aceste colegii. Un lucru destul de grav pentru sistem, pentru că colegiile respective asigură o bună funcționare a sistemului judecătoresc, iar în lipsa loc funcțiile respective trebuie să fie preluate de CSM și CSP.  În ansamblu lucrurile u stau atît de rău, dar ar trebui să accelerăm pe anumite segmente”.

Reprezentanții Ministerului Justiției spun că, la această etapă, este importantă calitatea reformelor și nu viteza cu care sunt implementate.

STELA BRANIȘTE  secretar general adjunct, Ministerul Justiției: „Sistemul justiției nu înseamnă de fapt doar responsabilitatea ministerului Justiției este o responsabilitate comună a tuturor actorilor implicați. Ministerul s-a îngrijit să promoveze acele modificări legislative care erau necesare așa încât să pună la dispoziția actorilor toate mecanismele ca ei să activeze eficient și să livreze rezultatele așteptate de Comisia Europeană”.

La sfârșitul acestei luni, la Bruxelles, va avea loc cea doua sesiune a screeningului bilateral în care va fi analizat capitolul Justiției. Negocierile de aderarea a R.Moldova la UE au fost deschise oficial pe 25 iunie, iar pe 10 iulie, la Chișinău, a avut loc prima sesiune de screening bilateral, pe capitolul achiziții publice.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter