Președintele Parlamentului European pledează pentru o nouă strategie de securitate europeană pentru a face faţă ameninţărilor Rusiei. Consiliul UE solicită Parlamentului European să se pronunţe asupra accederii Croaţiei în spaţiul Schengen. Iar Premierul britanic Boris Johnson confirmă interesul faţă de proiectul Comunităţii politice europene, despre care a apus că trebuie să fie inspirat de la Imperiul Roman. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.
ÎN APĂRAREA SECURITĂŢII EUROPENE
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pledează pentru o nouă strategie de securitate europeană pentru a face faţă ameninţărilor Rusiei. Ea a declarat la Conferința Jacques Delors de la Paris că e nevoie de dublarea eforturilor pentru a sprijini Ucraina şi a avertizat că următorii pași pe care urmează să-i întreprindă Uniunea Europeană vor fi foarte dificili, însă cruciali pentru propriul destin al Europei.
Roberta Metsola a spus că oboseala războiului se va instala în mod inevitabil, iar Uniunea Europeană trebuie să își însușească și să își modeleze propriul viitor, indiferent de amenințarea din Est. Ea subliniat că oferirea Ucrainei şi Republicii Moldova statutului de candidat la aderare la UE, reprezintă un pas important în această direcţie.
CROAŢIA, APROAPE DE SPAŢIUL SCHENGEN
Consiliul UE solicită Parlamentului European să se pronunţe asupra unui proiect de decizie care ar permite accederea Croaţiei în zona Schengen. Consiliul a anunţat că va trimite proiectul pentru consultare legislativului de la Strasbourg, pentru a stabili dacă autorităţile de la Zagreb au îndeplinit toate condiţiile pentru a putea elimina controalele la frontierele interne ale Croaţiei - ultima dispoziţie a acquis-ului Schengen pe care mai trebuie s-o aplice.
Evaluarea Croației a avut loc între 2016 și 2020, iar la sfârşitul anului trecut, Consiliul a aprobat concluziile Comisiei Europene potrivit cărora această ţară a UE a îndeplinit toate condiţiile pentru a intra în spaţiul de circulaţie liberă al Europei. Croaţia e ultimul stat care a aderat până acum la Uniunea Europeană. S-a întâmplat în 2013, iar de atunci blocul comunitar nu s-a mai extins.
LONDRA SALUTĂ CREAREA COMUNITĂŢII POLITICE EUROPENE
Premierul britanic Boris Johnson a confirmat azi interesul britanic faţă de proiectul francez al Comunităţii politice europene, care ar permite "reangajarea" Regatului Unit în Europa după Brexit. El a spus că noul proiect ar trebui să fie inspirat de la Imperiul Roman şi să includă Maghrebul, Turcia şi Israelul.
În urmă cu câteva zile, Johnson a discutat despre acest proiect cu preşedintele francez Emmanuel Macron, după ce liderii statelor membre au abordat subiectul la summit-ul Consiliului European de săptămâna trecută. Proiectul prevede crearea unui forum de cooperare politică şi economică între UE şi statele vecine care aspiră să devină membre ale UE sau care au părăsit anterior blocul comunitar.