Bulgaria continuă să blocheze începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord. Comisia Europeană și Consiliul UE au interzis accesul în sediile lor pentru lobby-iștii companiilor ruse. Iar Comisia Europeană a luat decizia de a oferi asistenţă umanitară pentru cetăţenii afgani care au suferit în urma puternicului cutremur de ieri. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.
ALBANIA ŞI MACEDONIA DE NORD, BLOCATE ÎN "ANTICAMERA" U.E.
Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell s-a declarat dezamăgit că liderii ţărilor blocului comunitar nu au ajuns la un compromis privind începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania și Macedonia de Nord. Borrell a făcut declaraţia în marja summit-ul liderilor UE cu cei din Balcanii de Vest. Bulgaria continuă să ţină cele două ţări cu statut de candidat la aderare în anticamera UE. Sofia a blocat şi în 2020 începerea discuțiilor de aderare cu Macedonia de Nord din cauza unei dispute legate de istorie și limbă. Nici Albania nu poate trece la o nouă etapă de aderare pentru că UE leagă progresul ei de cel al Macedoniei de Nord. Pe lângă cele două ţări din Balcanii de Vest care aspiră la integrarea în UE se numără Bosnia, Kosovo, Muntenegru și Serbia
MĂSURI DE COMBATERE A PROPAGANDEI RUSE
Comisia Europeană și Consiliul UE au urmat exemplul Parlamentului European şi au interzis accesul în sediile lor pentru lobby-iștii companiilor ruse la Bruxelles. Această măsură punitivă completează sancțiunile adoptate de UE împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei. Preşedintele legislativului european Roberta Metsola declara anterior că reprezentanţii companiilor ruse nu trebuie să folosească sediile instituţiilor UE pentru a-şi răspândi propaganda şi relatările false despre invadarea Ucrainei. Astfel, reprezentanţii companiilor ruse nu vor avea acces în instituţiile UE pentru se întâlni cu diferiţi oficiali parlamentari, comisari sau alţi oficiali europeni.
ASISTENŢĂ UMANITARĂ PENTRU AFGANI
Comisia Europeană a luat decizia să ofere pentru început 1 milion de euro sub formă de asistență umanitară pentru a-i ajuta pe cetăţenii afgani care au suferit în urma puternicului cutremur care a lovit ieri sudul ţării. Potrivit unui comunicat al executivului european, "în Afganistan, era deja o criză umanitară devastatoare, care acum s-a agravat şi mai mult din cauza cutremurului. Primele rapoarte arată că peste 1 000 de afgani și-au pierdut viața şi se estimează că 270 000 de persoane care trăiesc în zonele afectate au nevoie de asistență de urgență. Finanțarea UE prevede furnizarea de asistență medicală, aprovizionare cu apă, servicii de canalizare și de igienă, inclusiv adăpostirea refugiaţilor.