Social

Reacțiile petroliștilor la amenzile uriașe aplicate de Consiliul Concurenței

post-img
Benzinărie

Decizia Consiliului Concurenței de a sancționa cu o amendă de circa 480 milioane lei șase companii petroliere pentru înțelegere de cartel a fost trecută parcă cu vederea de operatori.

Grupul OMV Petrom, din care Petrom Moldova face parte, are o politică strictă de respectare a regulilor de concurență în toate țările în care activează, inclusiv în Republica Moldova. Petrom Moldova respectă cu strictețe cerințele legale privind concurența, acestea fiind esențiale pentru o dezvoltare sustenabilă. Compania respinge ferm constatările autorității de concurență și se va adresa instanței competente pentru a-și apăra drepturile. Menționăm ca, de-a lungul celor 20 de ani de existență, Petrom Moldova a acționat cu bună credință și s-a dovedit un partener de încredere, în ceea ce privește furnizarea de carburanți, plata taxelor și asigurarea de locuri de muncă”, afirmă compania.

Totodată, cei de la Petrom Moldova pun la îndoială fezabilitatea economică a afacerilor cu produse petroliere în condițiile Republicii Moldova. 

În condițiile unei piețe cu prețuri reglementate, aplicarea unei amenzi nejustificate și disproporționate pune sub semnul întrebării fezabilitatea economică a afacerii pe piața din Moldova”, susține Petrom Moldova.

De altfel, compania a făcut încă din 2022 și provizioane financiare de zeci de milioane lei, pentru plata unei eventuale amenzi.

Alte companii nu au emis deocamdată nicio reacție oficială. Încercările de a obține la telefon au fost limitate de lipsa unor comunicatori, dar și de nedorința unor manageri de a discuta subiectul.

Mai deschis a fost Alec Ignat, managerul Tirex-Petrol, companie care însă acum nici nu funcționează, scrie Mold-Street.

Cum puteam să am eu înțelegere cu alți jucători, când, chiar de la început, am fost lovit din toate părțile.

Nu am avut tangențe cu alte companii.

În al doilea rând, cum o companie să achite amendă de sute de milioane lei, dacă are profit de câteva zeci de milioane lei”, a declarat pentru Mold-Street, Alec Ignat, „nedumerit” de decizia Consiliului Concurenței.

Totodată, el susține că Tirex-Petrol va contesta decizia Consiliului Concurenței de sancționare cu amendă.

Rompetrol a contestat decizia încă în 2021 

Grupul Rompetrol/KPM susține în Raportul de Sustenabilitate pentru 2023 că a negat, încă în 2021, „cu fermitate aceste acuzații”, afirmând că „practicile sale de afaceri au fost determinate în mod independent și în conformitate cu regulile și politicile sale interne”.

În aprilie 2021, echipa de anchetă a CCM (Consiliul Concurenței n.r.) a emis un raport în care recomandă aplicarea unor sancțiuni acestor companii pentru presupusa consensiune cu privire la prețuri. Ca răspuns, Rompetrol Moldova a aplicat pentru procedura de angajament pe 14 mai 2021. Această procedură ar permite companiei să-și ajusteze practicile de afaceri fără a admite vreo faptă greșită, putând încheia ancheta fără penalități. Cu toate acestea, la 5 iulie 2021, CCM a respins această cerere pentru toate companiile implicate. În urma acesteia, Rompetrol Moldova a solicitat închiderea anchetei pe 13 octombrie 2021, invocând erori procedurale semnificative, inclusiv dezvăluirea publică ilegală a Raportului de Concurență. Solicitarea a fost respinsă de CCM la 4 noiembrie 2021.

Ulterior, Rompetrol Moldova a contestat această decizie în instanță la 3 decembrie 2021. Ședința de judecată desfășurată la 24 mai 2022 a avut ca rezultat respingerea procesului Rompetrol Moldova, considerându-l nefondat. . Compania a depus apoi o contestație, care a fost audiată pe 4 octombrie 2023 și ulterior respinsă. Rompetrol Moldova a depus într-un al doilea recurs la Curtea Supremă, în ianuarie 2024. Prima ședință este programată pentru 16 octombrie 2024”, scrie Rompetrol.

Anterior, și alte companii au sugerat că vor contesta o eventuală decizie de sancționare de către autoritate.

Alte surse de pe piață au sugerat că decizia Consiliului Concurenței ar avea legătură și cu apropierea campaniei electorale, dar și cu dorința administrației instituției de a se menține în funcție.

Cum se întâmplă ca o investigație ce a durat trei luni, a fost finalizată abia peste trei ani. Ce au făcut cei Consiliul Concurenței timp de trei ani?”, se întreabă specialiștii.

Premierul cere noi anchete

A avut o reacție și premierul Dorin Recean, care a declarat că așteaptă ca reprezentanții Consiliului Concurenței să verifice piața cerealelor, a fertilizanților, mass-media. 

Așteptarea mea este ca Consiliul Concurenței să-și susțină această poziție și în instanță, și cât mai curând să meargă și peste alte sectoare care sunt la fel de importante, cum ar fi de exemplu colectarea și comercializarea cerealelor sau, de exemplu, comercializarea fertilizanților, sau, la fel, piața media. (…) Există mai multe dosare, mai multe domenii, unde Consiliul Concurenței trebuie să se miște cât mai rapid. (…) Noi trebuie să încurajăm concurența și să pedepsim lipsa ei sau suprimarea ei în toate domeniile, pentru că doar în așa fel noi vom avea cea mai bună calitate și cele mai bune prețuri pentru cetățenii Republicii Moldova”, a comunicat Recean la emisiunea Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Amintim că, pe 3 iulie, Consiliul Concurenței a anunțat despre amendarea a 6 companii petroliere – cu peste 480 milioane de lei. Este vorba despre: Bemol, Dontario, Lukoil, Petrom, Rompetrol și Tirex Petrol.

Acestea ar fi încheiat un acord anticoncurențial, pentru a coordona prețurile de comercializare carburanților în perioada martie 2019-ianuarie 2021. Potrivit Consiliului Concurenței, companiile au negat existența practicii concertate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter