Actualitate

Construcțiile noi vor fi conectate obligatoriu la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică

post-img
Energie termică

Clădirile instituțiilor publice, dar și construcțiile locative noi vor fi obligatoriu conectate la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică. Totodată̆, conectarea la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică va fi obligatorie, dacă există posibilitate, atunci când clădirile sunt supuse renovărilor majore cu susținerea financiară a Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial. Prevederile în acest sens se conțin într-un proiect aprobat miercuri de Guvern, transmite IPN.

„Locatarii blocurilor cu sisteme de distribuție reabilitate, pe orizontală, Puncte Termice Individuale și contoare pe apartament vor putea gestiona individual consumul de agent termic. Pentru ei, noțiunea de „sezon de încălzire” va dispărea”, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov.

Pentru a putea interveni în rețelele interne din bloc, întreprinderile energetice vor trebui să stabilească, împreună cu locatarii, punctul de delimitare a rețelelor. În prezent, acesta se află la peretele blocului, iar de administrarea corectă și eficientă a rețelelor interne sunt responsabili gestionarii blocurilor locative. Multe instituții de acest tip sunt în stare de faliment, nefiind în stare să asigure nivelul de investiții necesare pentru menținerea rețelelor în stare satisfăcătoare.

Un alt element important introdus prin proiectul de lege ține de stabilirea zonelor unitare de alimentare cu energie termică pentru care autoritățile administrației publice locale vor stabili obligativitatea consumatorilor aflați în raza de acoperire a acestora de a se conecta exclusiv la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică, iar deconectarea acestora în raza acestor zone urmează̆ a fi interzisă, cu excepția cazului în care acoperirea integrală a consumului de energie termică va fi asigurată din surse regenerabile.

O altă modificare introdusă se referă la posibilitatea unităților termoenergetice de a investi în reconstrucția sistemelor interne de distribuție a căldurii în blocuri  pentru modernizarea și eficientizarea acestora, prin înlocuirea sistemelor sovietice verticale, pe sisteme de distribuție orizontale. De asemenea, întreprinderile energetice vor putea dota cu contoare individuale fiecare apartament.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter