Comisia Europeană și Republica Moldova au convenit, marți, asupra unei strategii cuprinzătoare pe doi ani pentru independența energetică și reziliența țării. Aceasta are un dublu obiectiv: reducerea dependenței Republicii Moldova față de aprovizionarea energetică nesigură din Rusia și integrarea completă a statului pe piața energetică a Uniunii Europene.
În cadrul acestei strategii, sprijinul total acordat Republicii Moldova ar putea ajunge la 250 de milioane de euro în 2025, dintre care 100 de milioane de euro vor fi furnizate de UE până la jumătatea lunii aprilie. Pe lângă acest sprijin general și în contextul aceleiași strategii, UE pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru locuitorii regiunii transnistrene, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții.
Pe termen scurt
Acest pachet de sprijin va permite compensarea integrală a costurilor suplimentare la energie electrică pentru toate gospodăriile, pentru un consum de până la 110 kWh/lună, până la 31 decembrie 2025, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. De asemenea, asistența va include un fond de sprijin destinat gospodăriilor vulnerabile, pentru a reduce impactul facturilor ridicate la energie, și va acoperi integral creșterile de costuri pentru instituțiile sociale, precum grădinițele, școlile și spitalele.
Un fond suplimentar de 15 milioane de euro va fi alocat pentru a ajuta întreprinderile agroalimentare și de producție să își achite facturile la energie. Totodată, prin mobilizarea instituțiilor financiare internaționale, vor fi disponibile fonduri adiționale de 50 de milioane de euro pentru investiții sustenabile în eficiență energetică, destinate autorităților publice locale, gospodăriilor și întreprinderilor mici și mijlocii.
În cadrul acestei strategii, un sprijin financiar de 60 de milioane de euro este alocat pentru cei peste 350.000 de locuitori ai regiunii transnistrene, care au fost afectați de sistarea livrărilor de energie din partea Gazprom în ianuarie 2025. Acest sprijin este condiționat de măsuri concrete privind respectarea drepturilor fundamentale și a libertăților civile în regiune și a exclude activitățile cu consum energetic ridicat.
Pe termen lung, sprijinul oferit de Uniunea Europeană va permite Republicii Moldova să-și consolideze securitatea energetică prin investiții și reforme, facilitând tranziția energetică și eliminarea treptată a dependenței de resursele energetice rusești. Acest pachet de asistență reprezintă o continuare a eforturilor UE și ale partenerilor săi de a reduce vulnerabilitatea energetică a Moldovei. În prezent, sistemul energetic al Republicii Moldova asigură furnizarea constantă de energie electrică și căldură, fără întreruperi.
O strategie cuprinzătoare
Strategia se va desfășura în trei pași pentru a aborda atât nevoile imediate, cât și provocările pe termen lung:
În cadrul primului pas, Comisia a oferit deja sprijin de urgență al UE în valoare de 30 de milioane de euro anunțat la 27 ianuarie. 10 milioane de euro vor permite Moldovei să achiziționeze energie electrică de pe piețele europene pentru malul drept al Nistrului, ceea ce va ajuta la scăderea prețurilor de consum. 20 de milioane de euro sunt utilizate pentru achiziționarea de urgență de gaze pentru satisfacerea nevoilor de bază ale populației din regiunea transnistreană.
Al doilea pas va presupune sprijin financiar suplimentar pentru Republica Moldova în valoare de 100 de milioane de euro până la jumătatea lunii aprilie, pentru a atenua facturile mai mari la energie pentru consumatorii de pe malul drept. De asemenea, sunt disponibile fonduri suplimentare pentru sprijinirea populației din regiunea transnistreană, sub rezerva măsurilor în materie de libertăți fundamentale și drepturile omului.
În cadrul celui de-al treilea pas, Comisia și partenerii internaționali vor finanța acțiuni și investiții în reziliența și independența energetică a Republicii Moldova, precum și sprijinul pentru reducerea costurilor energetice pentru toți moldovenii. Acțiunile vor fi incluse în Agenda de reformă în cadrul Planului de creștere a Republicii Moldova și implementate până la sfârșitul anului 2026.
Pachetul cuprinzător de sprijin energetic este o altă demonstrație a sprijinului puternic al UE pentru Republica Moldova. Atunci când va fi adoptat de co-legislatori, Planul de Creștere a Republicii Moldova ar trebui să prevadă înainte de vară o primă tranșă pentru a stimula economia țării și pentru a sprijini aderarea acesteia la UE.
„Va spori reziliența și independența energetică a Moldovei”
„Strategia asupra căreia am convenit astăzi va contribui la aderarea mai rapidă a Republicii Moldova la UE, integrând-o în sistemul energetic al uniunii. Aceasta va spori reziliența și independența energetică a Moldovei și va promova investițiile în eficiență energetică. Ca prim pas, vom ajuta la reducerea costurilor tot mai mari ale energiei pentru toți cetățenii moldoveni, în special pentru gospodăriile vulnerabile, școli, spitale și întreprinderi", a declarat Marta Kos, comisar pentru extindere.
„Asigurarea securității energetice a Republicii Moldova este cheia pentru rezistența și independența pe termen lung a Europei față de aprovizionarea Rusiei. Acest pachet cuprinzător arată hotărârea noastră de a sprijini cei mai vulnerabili din Moldova, în timp ce continuăm să urmăm tranziția noastră curată împreună. Acesta este cel mai eficient mod de a ne asigura că sistemele energetice autohtone, curate, stabile și independente susțin prosperitatea și competitivitatea noastră", precizează Dan Jørgensen, comisar pentru energie și locuințe.
Citește și:
Marta Kos: UE va sprijini R. Moldova până când deveni integrată în piața europeană
Dorin Recean a spus cum vor fi cheltuiți banii oferiți de UE Republicii Moldova