Economic

Viceguvernator BNM, despre schimbările majore pe piața RCA: O motivare ca șoferii să fie mai disciplinați

BNM liberalizează parțial piața asigurărilor de răspundere civilă auto

Începând cu 14 ianuarie 2025, piața asigurărilor din Republica Moldova va suferi o schimbare importantă: costurile polițelor RCA și Carte Verde vor fi liberalizate. Constantin Șchendra, viceguvernatorul Băncii Naționale (BNM), a explicat, în cadrul emisiunii „Conexiuni Economice”, de la TVR MOLDOVA, despre noile reguli și ce trebuie să cunoască conducătorii auto.

„Noi vrem să avem un sector de asigurări matur și bine dezvoltat. La un moment dat, o să ajungem la liberalizarea totală a primelor de asigurări, pentru că este și o cerință expresă a directivilor europene”, a spus Constantin Șchendra.

El a precizat că a fost studiată experiența altor state și s-a constatat că procesul de liberalizare totală comportă anumite riscuri.

„Au fost situații în care companiile de asigurări, nefiind probabil deprinse cu acest gen de competiții pe prețuri, au mers în extreme și au ajuns în lichidare. Din acest motiv s-a decis liberalizarea parțială a primelor. Asta înseamnă că Banca Națională a stabilit un nivel minim al primelor, sub care nicio societate de asigurare nu poate să vândă aceste prime. Acest lucru s-a făcut ca să ne asigurăm că societățile nu merg la prețuri foarte mici. Până la urmă, încercăm să protejăm cetățenii pentru că cetățeanul, într-un anumit moment, va trebui să-și ia banul”, a precizat Constantin Șchendra.

Potrivit lui, până la momentul accederii în Uniunea Europeană, R. Moldova va trebui să aibă piața complet liberalizată.

Constantin Șchendra a vorbit și despre oportunitățile pe care le comportă această modificare pentru conducătorii auto, dar și despre regulile de care trebuie să țină cont companiile de asigurare.

„În primul rând, începe o competiție între societățile de asigurare. Competiția întotdeauna este o chestie pozitivă din punctul meu de vedere. Pentru că doar având o competiție, societățile o să înceapă să se gândească cum putem noi să inovăm. Șoferii obțin mai multe chestii. Cei care au accidente mai rar nu vor trebui să achite pentru cei care au accidente mai des. Șoferii de sub 23 de ani și sub doi ani de experiență, fiind fără experiență, probabilitatea să creeze situații de accident este mai mare. Polițele de asigurare în cazul lor sunt mai mari. În același timp, un șofer cu experiență de 20 de ani, care nu a făcut accident în ultimii câțiva ani, o să aibă niște prețuri mult mai mici”, a spus viceguvernatorul BNM.

„Acest sistem este o grilă de 17 nivele, să zicem, care în momentul în care închei prima asigurare, ești la nivelul 7, ceea ce înseamnă că achiți 1 la 1 cât costă asigurarea respectivă. Fiecare an care trece de experiență și în care nu ai înregistrat niciun accident, te miști în sus pe această grillă. Începi la 7, te miști la 8, 9, 10 până ajungi la 17. La nivelul 17 înseamnă că ai o reducere de 50% de la prețul asigurării. Din punctul meu de vedere, este o motivație destul de bună ca șoferii să fie disciplinați și să respecte regulile în trafic. În momentul în care faci patru accidente pe an, tariful care trebuie să-l plătești sau prima care trebuie să o pătești crește de două ore jumătate”, a mai precizat viceguvernatorul BNM.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter