Soții Nicolae și Natalia Untilă din satul Clișova, raionul Orhei, au început să cultive cătină, de câțiva ani, când au revenit acasă după o perioadă de muncă în străinătate.
Soții Nicolae și Natalia Untilă din satul Clișova, raionul Orhei, au început să cultive cătină, de câțiva ani, când au revenit acasă după o perioadă de muncă în străinătate.
NATALIA UNTILĂ, antreprenoare, s. Clișova, r. Orhei: Nu am putut să ne acomodăm cu traiul de peste hotare. Dragostea noastră față de țara această mică ne-a făcut să ne întoarcem înapoi.
Banii adunați i-au investit într-o plantație cu arbuști de cătină, ce se întinde pe o suprafață de zece hectare.
Pentru a diversifica produsele de pe piața locală, au decis să crească mai multe soiuri.
NICOLAE UNTILĂ, antreprenor, s. Clișova, r. Orhei : Acesta este un soi care face fructe mult pe vârful crenguței. Le face multe, dar nu mari, în schimb avem aroma în soiul dat. Avem un alt soi care fructifică pe toată lungimea crengii, e unul mare, suculent, dar cedează ce ține de aromă.
Recoltarea pomușoarelor se realizează cu ajutorul utilajelor. Costurile de plantare a unui hectar de butași ajung la circa zece mii de euro. Pentru a extinde afacerea, antreprenorii au decis să cultive propriul material săditor. Fructele de cătină au un conținut de vitamina C de două ori mai mare decât măceșele și de 10 ori mai înalt decât citricele, oferind mai multe beneficii organismului. Un kg de pomușoare de cătină costă, în medie, 80-100 de lei, în funcție de soi. Fructele congelate pot fi utilizate în smoothie-uri, ceaiuri, sosuri pentru deserturi, gemuri și sucuri, fiind o sursă naturală de vitamine și antioxidanți.