Președinta Maia Sandu i-a conferit „Ordinul de Onoare” Luminiței Odobescu pentru realizările sale din mandatul de ministră a Afacerilor Externe a României. Distincția i-a fost acordată fostei șefe a diplomației române, în prezent Consilier de Stat pentru politică externă și afaceri strategice în cadrul Cancelariei prim-ministrului României, în semn de apreciere pentru activitatea sa în promovarea parteneriatului strategic dintre România și Moldova și pentru susținerea Republicii Moldova pe agenda Uniunii Europene.
Totodată, în perioada mandatului său, Guvernul român a sprijinit Republica Moldova prin integrarea sistemelor energetice și furnizarea energiei electrice din România la preț plafonat.
De asemenea, datorită demersurilor sale ferme, Luminița Odobescu a contribuit la promovarea deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Onorată sä primesc astǎzi, la Chişinău, de la doamna Presedinte “Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova. Este o recunoaștere a eforturilor depuse împreună cu colegii din, dar şi o responsabilitate de a continua sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova", a menționat Luminița Odobescu într-o postare pe X.
Luminița Odobescu a fost ministru al afacerilor externe din România și consilier pentru afaceri europene al președintelui Klaus Iohannis, a fost numită, în ianuarie, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.
Luminița Odobescu este diplomat de carieră ce a exercitat între noiembrie 2012 şi august 2015 funcţia de Consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă în cadrul Cancelariei Primului Ministru. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador.
A fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada februarie – noiembrie 2012, iar între 2008 şi 2012 a îndeplinit funcţia de director general al Departamentului Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, fiind responsabilă cu gestionarea ansamblului problematicii UE şi a dialogului politic bilateral cu statele membre UE, AELS şi Turcia.
Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles, gestionând o serie de capitole în cadrul negocierilor de aderare a României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxare, comerţ, etc.). De asemenea, a fost responsabilă de gestionarea relaţiilor comerciale dintre România şi UE şi a măsurilor de apărare comercială.
După semnarea Tratatului de aderare a României la UE, Luminiţa Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I), participând, în paralel, la o serie de grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene.