Uniunea Europeana oferă 250 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a depăşi criza energetică şi pentru investiţii în sectorul energetic. Sprijinul a fost anunţat de Comisarul European pentru Extindere, MARTA KOS, aflată într-o vizită oficială la Chișinău. Cea mai mare parte a banilor va fi pentru compensarea creșterii tarifelor la energia electrică pentru populație. Până la sfârşitul acestui an, toţi cetăţenii, fără exceptie, vor achita primii 110 Kwh din factură, la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie.
Documentul semnat prevede un pachet de sprijin in 3 etape iar ajutorul imediat de 30 de milioane a fost deja alocat.
MARTA KOS Comisarul European pentru Extindere: „Vom sprijinind Republica Moldova pe parcursul crizei energetice, pana la finele tranziției, pana când sectorul energetic va deveni independent și totalmente conectat la UE. Pentru malul drept, anul acesta vorbim de 250 mil, cu următoarele faze extinse pentru următorii 3 ani.”
Cea de-a doua etapă a pachetului este oferirea unui sprijin financiar de 250 de milioane de euro. Cea mai mare parte, 150 milioane de euro, va fi direcționată pentru compensarea facturilor populației la energia electrică, până în decembrie 2025. 15 de milioane de euro sunt destinate afacerilor, suplimentar ajutorului prevăzut de Guvern. Astfel, sectorul agroalimentar isi va reduce costurile cu 50% la plata energiei. 20 de mil euro sunt pentru instituțiile de importanță socială iar 50 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică implementate prin programele Satul European, ODA și eco-voucher.
PACHETUL UE PENTRU INDEPENEDENȚA ENERGETICĂ
AJUTOR UMANITAR DE URGENȚĂ
• 30 milioane euro
AJUTOR PENTRU POPULAȚIE PE TERMEN MEDIU - 250 mln euro
• Compensații la primii 110 Kwh pentru toate familiile - 151 mln euro
• Compensanții pentru antreprenori - 15 mln euro
• Compensarea facturilor pentru instituțiile sociale – 20 mln euro
• Eficiență eneregtică – 50 mln euro
DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Până în decembrie 2025, fiecare familie va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie. Acest ajutor va constitui în total 151 de milioane de euro. Cu un buget de 20 de milioane de euro vom acoperi total creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță social: școli, grădinițe, spitale, centre sociale care au fost afectate de scumpire.”
Etapa a treia a pachetului de sprijin, se referă la Planul de acțiuni pe 2 ani privind creșterea rezilienței și independenței energetice a Republicii Moldova.
DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Include eficiența energetică a clădirilor, creșterea ponderii energiei regenerabile și soluții de stocare a energiei.”
Planul de acțiuni va conține și o strategie de finanțare, inclusiv granturi, împrumuturi și asistență tehnică, și va fi conectat la agenda de reforme prevăzută în Planul de creștere pentru Republica Moldova.