Justiție

Procurora responsabilă de dosarul „Laundromat”, pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită

post-img
Mirandolina Suşiţcaia
Sursa foto: newsmaker.md

Un fost procuror anticorupție, suspendat din funcție în 2023, a ajuns în fața instanței pentru îmbogățire ilicită. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), procurorii au descoperit o diferență de peste 1,5 milioane de lei între veniturile și cheltuielile sale. Potrivit surselor TVR MOLDOVA, ar fi vorba despre procurorul care a condus grupul de urmărire penală pe dosarul „Laundromat”, Mirandolina Sușițcaia.

Mai exact, persoana care în acea perioadă lucrase un timp la Procuratura Generală apoi la Procuratura Anticorupție, a acumulat bunuri și bani în valoare de peste 4.900.000 de lei. Potrivit procurorului învinuit – suspendat din funcție în 2023 de Consiliul Superior al Procurorilor, la solicitarea Procurorului General interimar din 2022 –, veniturile s-ar baza pe salariu, indemnizații, vânzarea apartamentului și a două mașini, precum și aproape 250.000 de lei din donații la evenimente de familie.

Totuși, în cadrul urmăririi penale, PCCOCS a constatat că, chiar dacă persoana a contractat inclusiv credite bancare, cheltuielile acesteia au depășit suma de 6.500.000 de lei. Totodată, procurorii au mai constatat faptul că persoana ar fi deținut - personal, prin rude, precum și alte persoane - apartamente în Chișinău și automobil. 

Așadar, în urma investigațiilor financiare paralele efectuate de angajații ARBI la solicitarea procurorilor, acuzatorii de stat ai PCCOCS au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, dosarul penal de învinuire a procurorului anticorupție suspendat pentru îmbogățire ilicită, după ce au constatat o diferență dintre venituri și cheltuieli de peste 1.500.000 de lei. Este vorba de diferența dintre veniturile declarate anual la Autoritatea Națională de Integritate și veniturile constatate de procurorii PCCOCS pe parcursul urmăririi penale. 

Conforma Codului penal, îmbogățirea ilicită a unei persoane cu funcţie de demnitate publică se pedepsește cu amendă între 400.000 de lei și 500.000 de lei sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. 

Urmează ca judecătorii să examineze cauza penală în fond, ședința preliminară fiind deja desfășurată. 

„Laundromatul rusesc” este o schemă de legalizare/spălare a banilor proveniți din Rusia, care a activat în perioada 2011-2014. Potrivit Europa Liberă, schema funcționa astfel: două companii străine încheiau contracte de împrumut, iar garanții acestora erau unele companii rusești și mai mulți rezidenți moldoveni, de obicei din sate mici. Ulterior, una dintre companii se adresa instanței moldovenești pentru recuperarea banilor și îi cerea de la garanți.

Astfel, banii din Rusia ajungeau la Moldindconbank și de acolo erau transferați în alte țări. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 22 de miliarde de dolari au fost retrași din Rusia în cadrul acestei scheme.

În total de 19 bănci rusești și aproximativ o sută de firme din Rusia au fost implicate în schemă. O parte din banii care au fost retrași în cadrul acestei scheme au fost transferați în Danemarca - 954,5 milioane de dolari, Hong Kong - 929 milioane de dolari, China - 916 milioane de dolari, Cipru - 871 milioane de dolari, Marea Britanie - 738,1 milioane de dolari și Elveția - peste 600 milioane de dolari.

Rusia consideră că organizatorul schemei este omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon, care ar fi acționat cu ajutorul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Ambii neagă implicarea în schemă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter