Politic

Marta Kos: UE va sprijini R. Moldova până când deveni integrată în piața europeană

post-img
imagine simbol

Uniunea Europeană vine cu un nou pachet de sprijin pentru a atenua impactul crizei energetice în R. Moldova. Despre acest lucru a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, susținute marți comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos.

„Noi am văzut că Rusia încearcă să utilizeze energia electrică ca șantaj. Solidaritatea este baza pe care funcționează UE. Vrem să ne asigurăm că R. Moldova nu va fi niciodată subiectul unui șantaj energetic în următorii ani”, a spus Marta Kos.

Potrivit oficialului, Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova până când sectorul energetic al republicii va deveni complet independent și integrat în piața europeană.

„Inițial, 30 de milioane de euro au fost oferite pentru ajutorul imediat de urgență. Toți banii sunt alocați spre Chișinău, chiar dacă prin intermediul acestora ajutăm și malul stâng al Nistrului, ajutăm oamenii din regiunea transnistreană. Al doilea pachet se cifrează la 60 de milioane de euro, ce va fi legat de anumite condiționalități privind drepturile omului. Mă refer la ceea ce va face malul stâng pentru a contribui și a se asigura că drepturile omului sunt respectate”, a mai specificat Marta Kos.

Totodată, pentru malul drept al Nistrului, potrivit oficialului, UE va aloca în acest an circa 250 de milioane de euro. Ea a spus că următoarele tranșe sunt planificate pentru următorii trei ani.

„După aceasta, vom crea un fond pentru familiile cele mai vulnerabile, pentru școli și spitale. Acest lucru va reprezenta un ajutor suplimentar de 20 de milioane de euro, după care vom crea un fond pentru afaceri în valoare de 50 de milioane”, a spus Marta Kos. „Aceste pachete energetice reprezintă doar o parte din ajutorul oferit R. Moldova.”

La rândul său, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a subliniat că UE a fost un partener constant al R. Moldova în fața crizelor, oferindu-i suport în momente critice: „Când pandemia ne-a pus la încercare, UE ne-a ajutat cu acces la vaccinuri și cu sprijin pentru spitale. Când războiul din Ucraina a forțat mii de ucraineni să fugă din calea bombelor, UE ne-a sprijinit în efortul nostru de a le oferi adăpost. Când Gazprom a încercat să ne șantajeze cu gaze, UE ne-a ajutat să cumpărăm gaze din alte surse și să protejăm cetățenii de prețuri mari”.

Totodată, Maia Sandu a subliniat că R. Moldova nu este singură în fața dificultăților cu care se confruntă, grație sprijinului constant al Uniunii Europene: „Astăzi, UE vine cu un nou pachet de sprijin pentru a atenua impactul acestei crize. Prin acest sprijin pe malul drept, vom compensa parțial creșterea tarifelor la energie electrică, pentru consumatorii casnici și agenții economici. Pentru malul stâng, oferta de sprijin se extinde dincolo de ajutorul de urgență de 10 zile, evident cu îndeplinirea anumitor condiții”.

Președinta a evidențiat și progresele înregistrate în sectorul energetic al R. Moldova:

„Moldova deja a făcut pași fermi pentru a deveni independentă energetic. De doi ani, pe malul drept nu mai suntem vulnerabili în fața șantajului cu gaze naturale, iar după 3 decenii de așteptare, linia de tensiune înaltă Vulncănești- Chișinău, ce ne va conecta la rețeaua electrică a României și a UE, urmează a fi finalizată în acest an. Vom construi alte două linii electrice cu UE, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, care vor permite livrarea de energie electrică din diverse surse la prețuri previzibile.”

Maia Sandu a adăugat că R. Moldova va beneficia, în următorii doi ani, de investiții importante în sectorul energetic, menite să consolideze securitatea și eficiența energetică a țării, ceea ce va duce la o scădere a costurilor atât pentru economie, cât și pentru cetățeni.

În plus, președinta a subliniat că R. Moldova se află în pragul obținerii unui plan de investiții în valoare de 1,8 miliarde de euro, care va fi aprobat de instituțiile europene în perioada următoare, cu primele fonduri urmând să ajungă în țară chiar în acest an.

„Obiectivul nostru este clar: să finalizăm negocierile de aderare în cadrul actualei Comisii Europene”, a încheiat Maia Sandu.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter