Economic

Venituri record pentru comercianţii de cireşe din R. Moldova

Venituri record pentru comercianţii de cireşe din R. Moldova

Venituri record pentru comercianţii de cireşe. Încasările acestora au crescut spectaculos în ultimii doi ani, iar în 2023 au fost de zece ori mai mari faţă de acum un deceniu. Datele au fost prezentate de expertul economic, Veaceslav Ioniţă, care spune că totul se datorează numărului mai mare de exporturi, dar şi scumpirii fructelor.

ZFR

În 2023, veniturile pe care le-au avut comercianţii de cireşe din Republica Moldova s-au ridicat la 420 de milioane de lei. Practic, agricultorii câştigă de zece ori mai mult decât acum un deceniu, arată o analiză economică.


VENITURILE DIN PRODUCŢIA DE CIREŞE
2011 – 2015        45 de milioane de lei
2022                    243 de milioane de lei
2023                    424 de milioane de lei    


Veniturile mari se explică, în mare parte, prin creşterea fără precedent a exporturilor de cireşe. În special, ultimii doi ani au fost prolifici pentru deţinătorii de livezi. În prezent, Republica Moldova exportă de 11 ori mai mult decât 2016.


CÂŞTIGURILE DIN EXPORTUL DE CIREŞE
2016       1,9 milioane de dolari
2021       4,4 milioane de dolari
2022       10,9 milioane de dolari
2023       21,8 milioane de dolari

Şi numărul ţărilor unde exportăm a crescut semnificativ. De la două state, în 2016, la 14 – în 2023.


VEACESLAV IONIŢĂ expert economic, IDIS "Viitorul": „A fost Rusia şi Belarus, apoi a intrat România în joc. România, de fapt, în ultimii ani de zile este ţara care ne permite să dezvoltăm sectorul de nuci, fructe, pomuşoare în Republica Moldova, deoarece absoarbe o cantitate enormă de produse de ale noastre se deosebite considerabil pentru că la noi brusc a crescut numărul ţări unde am exportat cireşe.”


DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA :„Veniturile din producția de cireșe au crescut și datorită majorării prețurilor. În 2023, fructele s-au scumpit cu aproximativ 50 la sută față de anul precedent. La fel a fost și în 2022.”


VEACESLAV IONIŢĂ expert economic, expert econimic, IDIS "Viitorul": „În 2023, pe piaţa locală, cireşele s-au vândut cu 20,4 lei kilogramul, pe piaţa externă – cu 27,1 lei. Bănuiesc că în 2024 preţurile, ca şi la alte produse agricole, din păcate pentru producătorii agricoli şi din fericire pentru consumatori, vor scădea. Dar ţinând cont că avem volume mari sper că şi cireşele anul acesta vor avea un rezultat tot destul de bun.”


Vânzătorii din pieţe ne spun că cele mai ieftine cireşe se vând cu 15 lei pentru un kilogram.


În 2023, cele mai multe cireşe din livezile din Republica Moldova au ajuns în Federația Rusă, România, Belarus, Kazahstan şi Letonia.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter