Social

Echipa națională de căutare-salvare USAR Moldova participă la exercițiu internațional conform standardelor europene și ONU

post-img
imagine

Echipa națională USAR Moldova participă la exercițiu de căutare–salvare în mediu urban la scară largă conform standardelor europene și ONU. Exercițiul la scară largă are loc în perioada 14-18 octombrie 2024, pe poligonul de instruire din localitatea Novy Sacz, Republica Polonă, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Instruirile și aplicațiile practice au fost organizate în cadrul proiectului „Consolidarea capacității grupului de căutare și salvare din Republica Moldova”, fiind finanțate de Programul Polonez de Asistență pentru Dezvoltare (Polish Aid) al Ministerului de Afaceri Externe al Republicii Polonia. 

Potrivit IGSU, scopul aplicațiilor este pregătirea salvatorilor din R. Moldova pentru realizarea misiunilor de salvare pe arena internațională, conform standardelor europene și celor ale Organizației Națiunilor Unite. Cursurile teoretice pentru salvatorii din R. Moldova sunt desfășurate de experți din cadrul grupului USAR Polonia. Lecțiile teoretice și practice includ mai multe aspecte specializate, printre care stabilizarea construcțiilor, salvarea sinistraților de la înălțime și efectuarea lucrărilor de deblocare în spații înguste.

În cadrul exercițiului, echipa USAR Moldova va îmbunătăți abilitățile în căutarea și deblocarea persoanelor aflate sub dărâmături, în condiții simulate și cât mai apropiate de cele reale. Un aspect important al exercițiului a fost seminarul despre sindromul de stres posttraumatic, prezentat de formatori și experți din cadrul FEMA Urban Search and Rescue Florida Task Force 2, Statele Unite ale Americii. Aici, angajații IGSU au învățat diverse metode de sprijin pentru sănătatea mintală a membrilor echipei. Experții au informat salvatorii basarabeni despre „Programul de Acces la Sănătatea Mintală”, prin care membrii echipei pot beneficia de suport psihologic în timpul, dar și după realizarea operațiunilor de salvare, se menționează în comunicatul inspectoratului.

Calificarea internațională a echipei USAR Moldova este o etapă importantă în procesul de adaptare a Republicii Moldova la procedurile Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, la care țara noastră a devenit membru deplin începând cu 1 ianuarie 2024.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter