Ambuteiajele la ieşirea sau intrarea în oraşul Codru dinspre Chişinău au dispărut după ce a fost redat circulaţiei un drum de ocolire reparat capital. Lucrările la artera de peste doi kilometri au durat jumătate de an şi au fost finanţate de primăria localităţii.
Până în iunie, anul trecut, acest drum era acoperit cu pietriş adus din banii localnicilor de pe strada Soarelui din Codru. Când ploua torenţial, maşinile se împotmoleau şi apa intra în curţile oamenilor. Situaţia în zonă s-a schimbat acum radical.
„A fost numai drum de piatră, piatră pusă, până la case şi era greu de circulat. E foarte bine. Suntem mulţumiţi. Noi avem 28 de ani de când suntem aici. Când am venit, şi la deal era glod. S-a făcut drumul până la Grenoble."
Pe această arteră vor circula maşinile celor aproape 15 mii de locuitori ai oraşului Codru, dar și din alte localități, cum ar fi orașul Ialoveni, Mileștii Mici, Zâmbreni, Costești sau Piatra Albă. Astfel vor fi eliminate ambuteiajele de pe strada Costiujeni, drumul principal din oraşul Codru.
STELIAN MANIC primar, Codru: „În fiecare dimineaţă, o bună parte din codreni ca să iasă pe str. Grenoble, în oraş, erau nevoiţi să aştepte în ambuteiaje kilometrice. Acum ele au dispărut, nu le mai avem. Sunt locuitori ai câtorva sate din zonă, care nu mai sunt nevoiţi să vină pe la şoseaua Hânceşti."
ION ARNĂUT responsabil tehnic: „În august au început lucrările. Lucrarea a fost complexă, cu relocări de stâlpi electrici, cu demolări, a fost excavare totală. A fost executat de la patul drumului, din pământ, stratul de balast, stratul de piatră şi două straturi de asfalt."
Sunt, însă, şi localnici care ar fi vrut ca zona să fie ceva mai bine sistematizată. Mai ales că maşinile parcate ocupă un sens al drumului, iar unele trotuare proaspăt reparate se termină brusc. Această femeie având copilul în cărucior a fost nevoită să facă slalom printre vehicule.
„Cu mult mai bine decât a fost anterior, desigur. Sperăm să mai fie corectări ale trotuarelor sau trecerilor de pietoni."
STELIAN MANIC primar, Codru: „În momentul în care îl vom finaliza, va apărea şi viteza limitată. Cât mai repede ne străduim să facem un proiect de supraveghere video, cu camere care înregistrează viteza."
Reparaţia drumului a costat 15 milioane de lei, bani alocaţi de Primăria oraşului Codru.