Actualitate

La Moldgres, cărbunele a ajuns la jumătate. Tiraspolul are zile numărate ca să evite întunericul complet

La Moldgres, cărbunele a ajuns la jumătate. Tiraspolul are zile numărate ca să evite întunericul complet

Regiunea transnistreană ar mai avea cărbune pentru funcţionarea centralei de la Cuciurgan doar până la sfârşitul acestei luni. Cel puţin asta se vede dintr-o imagine din satelit, publicată de Europa Liberă, ce arată că jumătate din carbunele depozitat în apropierea centralei ar fi fost consumat în aproximativ două săptămâni. Între timp, liderul separatist declară la televiziunile ruse că regiunea mai are cărbune pentru încă trei săptămâni.

Fotografiile făcute din satelit la Centrala de la Cuciugran pe 1, 5, 11 şi 14 ianuarie, arată cum stocul de cărbune se împuţinează pe zi ce trece, iar de 16 ianuarie ajunge la jumătate.

Centrala a început să producă energie electrică folosind cărbune în locul gazului rusesc, care nu mai vine de la Gazprom. Într-un interviu pentru un post de televiziune de propagandă de la Moscova, aşa-zisul lider local Vadim Krasnoselski spune, însă, că regiunea mai are rezerve de cărbune pentru trei săptămâni.


VADIM KRASNOSELSKI aşa-zisul lider separatist de la Tiraspol: „Avem rezerve de cărbune cel mult până în 16, 17 februarie. Mai mult cărbune nu-i şi nici nu va fi. Vreau să atrag din nou atenția asupra acestor declarații ale politicienilor moldoveni că Ucraina și Republica Moldova au oferit cărbune pentru stație. Acest lucru nu este adevărat. Adică este adevărat... au fost propuneri. Dar ce fel de cărbune? Centrala functioneaza pe cărbune antracit, dar ei ne propun cărbune de gaz. Nu e compatibil!”.


Asta în contextul în care ieri, preşedintele Ucrainei a declarat că Kievul e gata să trimită specialişti la Cuciurgan pentru a adapta echipamentele Centralei la funcţionarea pe cărbune. Volodimir Zelenski a mai spus că, astfel, s-ar putea produce energie pentru toată Republica Moldova dar şi pentru Ucraina.


VOLODIMIR ZELENSKI preşedintele Ucrainei: „Ei (n. r. regiunea transnistreană) au nevoie de 200-220 MW. pentru consumul lor și pentru oamenii care sunt acolo. Iar stația (n. r. de la Cuciurgan), dacă oamenii noștri merg acolo, este capabilă să producă cam 2 GW., adică de vreo zece ori mai mult decât au nevoie. Odată ce le dăm cărbune la un preţ mic, sau chiar gratuit, ei ne-ar putea da electricitate, ceea ce este corect. Noi dăm cărbune. Ei au electricitate pentru ei înșiși şi pentru toată Republica Moldova şi primim electricitate şi noi”.



Într-o analiză recentă, Institutul american pentru Studiul Războiului scrie că regiunea transnistreană nu va accepta propunerile de asistenţă de la Chişinău şi Kiev pentru că asta ar submina poziţia de salvator a Moscovei.


ANALIZA INSTITUTULUI PENTRU STUDIUL RĂZBOIULUI: „Posibila acceptare de către regimul separatist a ofertelor de ajutor ucrainene și moldovenești (...) ar perturba eforturile Rusiei de a folosi criza energetică pentru a consolida dependența economică a regiunii transnistrene de Moscova, pentru a poziționa Rusia drept salvator și binefăcător al republicii separatiste. Totodată se va accentua ideea trecerii Chișinăului către energie electrică europeană mai scumpă, ca parte a politicii anti-UE a Moscovei."


Între timp, criza energetică din regiune continuă să facă victime. Un bărbat de 62 de ani, din Slobozia, a ajuns la reanimare, după ce a încercat să se încălzească folosind un fier de călcat vechi. Aparatul a declanşat un incendiu iar salvatorii l-au descoperit pe proprietarul casei inconștient și cu arsuri.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter