Cel puţin 16 lacuri din Republica Moldova necesită lucrări imediate, altfel riscă să producă inundaţii. Barajele lor sunt şubrede, iar sistemele de evacuare a apei în situaţii de urgenţă sunt stricate. Aceste concluzii le aparţin specialiștilor de la Ministerul Mediului și de la Administrația Națională "Apele Moldovei", care au evaluat situaţia celor mai mari acumulări de apă din ţară.
Dintre cele 58 de lacuri inspectate în ultimele luni de autorităţi, 34 sunt într-o stare tehnică satisfăcătoare, 16 necesită imediat lucrări, iar opt sunt secate şi necesită reparaţii capitale. S-a constatat şi că multe bazine de acumulare nu au autorizaţiile în regulă.
STAREA CELOR MAI MARI LACURI DIN R. MOLDOVA
34 stare satisfăcătoare
16 necesită reparaţii
8 nefuncţionale
Au fost evaluate cele mai mari bazine acvatice care, în caz de cedare a barajului, ar putea produce inundaţii masive în aval. Inventarierea are loc după ce, în septembrie 2024, din cauza ploilor puternice, digurile a două lacuri din raionul Leova au cedat.
RADU CAZACU director adjunct, Administraţia Naţională "Apele Moldovei": „Este un fenomen care în principiu are un impact la toate lacurile de acumulare, asta e colmatarea, înămolirea lacurilor. Deci cu cât mai mult se exploatează lacurile, cu atât mai mult se colmatează. În majoritatea cazurilor, sunt fisuri pe baraj şi construcţiile de evacuare a apelor mari, a apelor mici, necesită reparaţii. Coronamentul barajului ar trebui de întărit, taluzul umed, taluzul uscat”.
DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Unul dintre lacurile care necesită lucrări imediate este și cel din orașul Cricova. Barajul nu a mai fost consolidat de ani buni şi de aceea există riscul de inundații în aval”.
Localnicii din Cricova se arată îngrijoraţi şi le cer responsabililor să soluţioneze aceste probleme.
„Cred că ar trebui să se ia măsuri. Cricova e un oraş destul de mare şi dacă barajul o să cedeze, cred că vor fi probleme. Cunoaştem că acolo unii cresc peşti, că s-a făcut ceva pentru odihnă… dar că este pericol de inundaţii. Să se ia măsuri cu aşa ceva! Ca să nu pună în pericol casele care sunt pe marginea lacului”.
Lacul este în gestiunea întreprinderii de stat Direcţia Bazinieră de Gospodarire a Apelor. Administrația Națională "Apele Moldovei" a venit cu recomandări către toți proprietarii și gestionarii lacurilor inspectate, pentru a înlătura toate pericolele.
RADU CAZACU director adjunct, Administraţia Naţională "Apele Moldovei": „Cu suportul unui proiect implementat de UNDP şi finanţat de Ambasada Suediei, vom inventaria toate lacurile din Republica Moldova. Toate lacurile vor fi cartate. Sperăm anul acesta să reuşim, deoarece avem şi o companie care este contractată, vor fi mai multe echipe în teren. Noi deja lucrăm la modificarea Hotărârii de Guvern, cu Ministerul Mediului, privind exploatarea lacurilor de acumulare şi ulterior urmează să facem modificări şi la legea apelor”.
Noile reglementări ce vor fi propuse la Guvernul presupun inclusiv obligația administratorilor lacurilor de a face expertize tehnice pentru baraje sau diguri, având în vedere că cele mai multe astfel de construcții au termenul de exploatare depășit. De asemenea, este interzisă evacuarea totală a apei din lacuri fără acordul instituţiilor responsabile. În Republica Moldova sunt în jur de 6.000 de bazine acvatice.