Pentru multe femei din Republica Moldova echilibrul între carieră şi viaţa de familie este destul de greu de atins. Peste 130.000 de femei nu se pot angaja din cauza responsabilităților familiale copleşitoare, conform unui studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii. Cercetarea relevă că femeile care sunt totuşi angajate se confruntă cu provocări semnificative: doar 5% dintre ele reușesc să îmbine munca şi viața personală, iar 70% se simt epuizate, în special cele având copii mici.
Doar 37% dintre femeile cu copii sub 6 ani sunt angajate, față de 65% din cele fără copii, arată datele studiului privind tranziția pe piața muncii a femeilor aflate în concediu pentru îngrijirea copilului.
Maternitatea rămâne un obstacol profesional, iar femeile care lucrează duc și povara activităţilor casnice, din cauza unor stereotipuri de gen care încă mai persistă în societatea din Republica Moldova.
Deşi vorbim de egalitate de gen la noi în Moldova încă există steriotipul acesta că femeia vine de la serviciu şi ea mai trebuie să facă mâncare, curăţenie şi aşa mai departe. Neste foarte important echilibrul atîât în familie cât şi în societate.
Dacă eşti casnică, mai ai şi un copil, acolo sunt foarte multe treburi pe care nu le reuşeşti şi totodată să ai şi un job, este foarte greu. Trebuie să ai doar o bonă care să tea jute cu copilul sau să lucraţi pe ture şi tu şi soţul împreună ca să fiţi două zile unu şi două zile altul cu copilul acasă.
Am un program de lucru flexibil. Am trei copii și am căutat un job care să fie flexibil și să îmi permită să lucrez de la distanță, iar acest lucru mi-a reușit. Să fie între 08:00 și 17:00, ar fi imposibil.
În acest context, angajatorii preferă, în continuare, să recruteze bărbați, care sunt și mai bine remunerați. În multe companii, din păcate, persistă stereotipurile de tip "mamele lipsesc prea mult". Această realitate îi este bine cunoscută și Dianei Ciupac, din Chișinău, mamă a doi copii.
DIANA CIUPAC, mamă a doi copii: E cam dificil. Când aud că ai doi copii cane necesită grijă. Să îi iei de la şcoală, la grădiniţă. În că sunt bolnavi trebuie să stai acasă mai des şi nu tare se izbesc să te ia la lucru. Îşi dau seama că poate nu o să fie atât de eficientă munca mea. Ar fi mai ok dacă toate chestiile casnice şi tot ce ţine de copii s-ar împărţi cu partemerul la doi.
Absența de la serviciu până la patru ani, după nașterea copilului, poate înseamna nu numai pierderi financiare, ci și o erodare a competențelor, a încrederii în sine și a șanselor de a avansa profesional.
SVETLANA GOREA, psiholog: Doamnele care au avut o activitate mobilă se confruntă cu depresia, simțindu-se neproductive, fără rezultate. Scade foarte mult încrederea în sine şi imaginea de sine. Primul lucru care este, este susţinerea familiei şi să nu-şi asume toate responsabilităţile femeile.
Pe de altă parte, Ministerul Muncii raportează o creștere a ratei de ocupare a femeilor având copii mici: de la 39%, în 2019, la 50%, în 2024.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Avem o creştere destul de semnificativă, fapt care ne indică că politicile noastre, ajută părinţii din Republica Moldova, în special mamele să combine mai uşor viaţa profesioanală cu cea de familie. Asta nu înseamnă că noi am pus punct. Asta înseamnă că dacă politicile funcţionează, noi trebuie să le consolidăm, să le extindem.
Studiul mai arată că participarea scăzută a femeilor pe piața muncii contribuie la pierderi economice semnificative, de aproximativ 20% din PIB-ul potențial al Republicii Moldova.
REPORTER: GABRIELA SULEAC
Imagine: Mihai Cereseu