Actualitate

„Bunăstare pentru ambele maluri ale Prutului”. Comuna Prepelița din raionul Sângerei, acorduri de înfrățire cu două localități din România

„Bunăstare pentru ambele maluri ale Prutului”. Comuna Prepelița din raionul Sângerei, acorduri de înfrățire cu două localități din România

Noi înfrăţiri ale unor localităţi din Republica Moldova şi România apropie şi mai mult oamenii de pe cele două maluri ale Prutului. Primarul comunei Prepelița, raionul Sângerei, a semnat un acord de înfrăţire cu două localități din România: Dumbrăveni, județul Suceava, și Măgurele, județul Prahova. Prin acest parteneriat, autorităţile îşi vor uni eforturile pentru proiecte de dezvoltare a acestor comunităţi.

Primarii celor trei comune cred că acest acord va face posibilă modernizarea infrastructurii din localităţile lor şi realizarea unor schimburi de experienţă. De asemena, va permite organizarea unor evenimente educaţionale şi culturale.


IOAN PAVĂL primar, comuna Dumbrăveni, Suceava: „Cu ajutorul parteneriatului de astăzi, putem să ne ducem cu proiecte europene în cele două localități. Dacă luăm spre exemplu un milion de euro, pentru infrastructura terestră sau de apă și canal. Să spunem că stăm mai bine în acea infrastructură, putem să dăm bani mai mulți localității din Republica Moldova să poată face restaurarea unei școli spre exemplu”.


VASILICĂ DIACONU primar, comuna Măgurele, Prahova: „Avem lucruri pe care ar trebui să le dezvoltăm, nu doar la nivelul de primar – primar, consiliu local – consiliu local, dar și să dăm celorlalți posibilitatea activității împreună”.


IULIAN ERIMEI primar, comuna Prepelița, Sângerei: „Aceste acorduri duc la bunăstarea locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului. Înseamnă o dezvoltare a copiilor din localitățile noastre, un schimb de experiențe sau dezvoltarea talentelor în România”.


MIHAI TICAN gerant interimar, Consulatul General al României la Bălți: „Semnarea acestor acorduri reprezintă un rezultat firesc, un rezultat normal al comunității de limbă, de cultură și istorie dintre cele două maluri ale Prutului, dar în același timp și a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”.


Ceremonia de semnare a acordurilor de înfrățire a fost organizată, simbolic, în noua "Sală a Tineretului" din Casa de Cultură a satului Prepelița. Spaţiul a fost renovat și amenajat cu finanțare europeană, la inițiativa unui grup de tineri.

 


MIHAELA IGNATIUC lider, echipa "Visuri în Acțiune": „În această sală se vor organiza diferite activități pentru copii și tineri. Vor fi multe ateliere de creație. Vor fi ajutați copiii să scrie proiecte și să câștige la fel ca și noi”.


ELENA SMÎNTÎNĂ director, Casa de Cultură Prepeliţa: „Tineri care vor beneficia de această sală vor fi în jur de 40-45. 29 de mii, a fost contribuția tinerilor. Ei au câștigat un proiect. Restul banilor au fost alocați din bugetul primăriei. În valuta moldovenească, vorbim de lei moldovenești, bineînțeles”.


În perioada următoare, comuna Dumbrăveni din județul Suceava va semna un acord de înfrățire şi cu satul Larga, din raionul Briceni.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter