Actualitate

Cât valorează Coiful de aur și cele trei brățări dacice, furate în Olanda

Brățările dacice valorează între 450.000-500.000 de euro fiecare, iar Coiful din aur în jur de 4,3 milioane de euro

Piesele din tezaurul dacic au fost expuse în oraşul olandez Assen, la Drents, pentru că este unul dintre cele mai vechi muzee arheologice și, nu în ultimul rând, unul dintre cele mai moderne. Este explicația dată de directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, cel care a avut inițiativa expoziției, potrivit TVR Info.ro.

Piesele furate, deși au valoarea inestimabilă că unicate, au fost totuși evaluate în bani, iar valorile sunt trecute în contractul cu muzeul olandez. Coiful de aur este estimat la 4,3 milioane de euro, iar cele trei brățări dacice dispărute ar valora între 450.000 și 500.000 de euro fiecare.

Conducerea Muzeului Național de Istorie și reprezentanții Ministerul Culturii au explicat cum a fost organizată expoziția din Olanda și de ce au fost exportate piese de tezaur unice la un muzeu despre care nu se știu foarte multe în România.

Ernest Oberlander-Târnoveanu, director, Muzeul Naţional de Istorie a României:

„Muzeul din Drents este cel mai vechi muzeu de arheologie din Olanda și unul dintre cele mai moderne muzee din Olanda. În urmă cu câțiva ani, a fost construit un corp nou pentru expoziții temporare cu o suprafață de 1000 de metri pătrați cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securității și conservării pieselor”.

Muzeul Drents s-ar fi remarcat și prin mari expoziţii internaţionale pe care le-a găzduit. Și are ca prioritate prezentarea culturii şi civilizaţiilor mai puţin cunoscute ale lumii, cum este și cea dacică.

Raluca Turcan, fost ministru al Culturii: „De aceste expoziții în străinante nu se bucură locuitorii unei localități unde se află un muzeu în care se desfășoară o expoziție. Acolo vin românii din diaspora, participă elita culturală, autorități internaționale. Toate lucrurile acestea ajută România și cred că faptul că că se pune semnul întrebării asupra oportunității expozițiilor internaționale ar trebui să ne dea foarte mult de gândit”.

Exportul pieselor dacice a fost avizat și de președintele Comisiei naționale a muzeelor și colecțiilor.

Emanuel Petac, preşedinte, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor: „Vă dați seama că, în privința recuperării, nimeni nu poate da un termen. O parte s-au recuperat, o parte nu s-au recuperat. O parte sunt și astăzi căutate. Eforturile sunt continuare. Se poate întâmpla peste două zile, se poate întâmpla peste câțiva ani”. Piesele dacice furate au fost asigurate de o firma olandeză.

Ernest Oberlander-Târnoveanu, director, Muzeul Naţional de Istorie a României:

„Asigurarea generală pe care v-o pot dezvălui se situează la peste 30 de milioane de euro, pentru toată expoziția. Valoarea pieselor nu o pot dezvălui pentru că este confidențial și sunt pe fir organele de anchetă”. Însă în contractul de împrumut al pieselor, semnat de reprezentanții celor două muzee, român și olandez, pus acum la dispoziția jurnaliștilor, scrie că brățările dacice valorează între 450.000-500.000 de euro fiecare, iar Coiful din aur în jur de 4,3 milioane de euro.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor