Actualitate

Stațiile meteorologice, sprijin pentru agricultori în protejarea culturilor și creșterea producției

video

Primăria Sireți, cu sprijinul Fondului Național de Mediu, a implementat recent un proiect inovativ prin instalarea a șapte stații meteorologice de ultimă generație. Acestea pot schimba modul în care agricultorii gestionează riscurile meteo și își protejează culturile. Totul, contra cost.

Alexandru Catînsus are o livadă de 8 hectare de vişini, cireşi şi caiși.  Agricultorul s-a abonat la staţia meteorologică locală din Sireţi pentru a afla prognozele exacte.

ALEXANDRU CATÎNSUS, agricultor: Având o prognoză meteo mai exactă datorită staţiilor noastre am putut să prevenim în nopţile când a fost cel mai mare minus am putut să ajutăm cu foc, prin stropituri speciale ca să evităm înghețurile şi să putem salva cât de cât roada.

Agricultorul spune că în zonele unde a intervenit cu metode de prevenire are mai multă recoltă. El recunoaşte că în zonele afectate recolta la cireș a fost compromisă în proporţie de 70 la sută.

Informaţiile oferite de staţiile locale meteorologice oferă multe beneficii pentru creşterea producţiei.

ALEXANDRU CATÎNSUS, agricultor: Noi putem să verificăm doar atunci când ne interesează ce viteză o să aibă vântul pentru a stropi, pentru a avea o stropitură bună. Putem să folosim ca să vedem ce umiditate avem în sol şi desigur ca temperatura ca să ştim când trebuie de stropit, în orele matinale.

Cele şapte staţii meteorologice au fost achiziționate printr-un proiect finanțat din Fondul Național de Mediu prin Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului.

VALERIA ERMURACHI, specialist în achiziţii, Primăria Sireţi: În cadrul proiectului au fost achiziţionate şapte staţii meteorologice dintre care una din ele are un indicator adiţional de măsurare a radiaţiei solare şi o altă staţie are un indicator de măsurare a calităţii aerului pe teritoriul satului. Proiectul a costat 900 de mii de lei.

ALEXANDRU IORGA, viceprimar Sireţi: În decurs de doi ani de zile aceste staţii meteorologice atenţionează agricultorii despre pericole de mediu, 20 de boli care sunt în agricultură, care sunt mai practice la livezi, la vii şi dă un semnal de alarmă. Uitaţi acum este pericol de infectare a plantelor şi este necesară tratarea.

Primăria plătește un abonament de 65 de mii de lei pentru a putea folosi aplicaţia conectată la staţiile meteorologice locale. Agricultorii care doresc să beneficieze de informaţii trebuie să achite Primăriei 65 de euro pe an. În Sireţi sunt aproape 20 de agricultori, cu 1000 de hectare de livezi, culturi anuale şi viţă-de-vie. 

Potrivit Ministerul Mediului, pe teritoriul Republicii Moldova ar exista până la 400 de staţii meteorologice individuale dar care nu ar corespunde cerinţelor Organizaţiei Meteorologice Mondiale.


REPORTER: IRINA MIHAILICI
Imagine: Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor