Peste 100 de fermieri din comuna Teliţa, care lucrează circa 300 de hectare de teren, vor beneficia de infrastructură modernă de irigaţii cu sprijinul Programelor Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă. Localitatea are aproximativ 1.500 de hectare cultivate, dar numai 12% din această suprafaţă este udată acum. De aceea, extinderea reţelei de apă va creşte considerabil productivitatea.
În 2017 a avut loc prima etapă a construcţiei sistemului modern de irigaţii în comuna Teliţa. De atunci, alţi 22 de fermieri au decis să se alăture iniţiativei pentru a extinde rețeaua de apă pe încă 60 de hectare. Este şi cazul lui Ion Frunză care a beneficiat, initial, de irigaţii pe un teren de patru hectare, iar acum vrea să ude şi un hectar şi jumătate de viţă de vie, în etapa a doua de dezvoltare a proiectului.
ION FRUNZĂ, beneficiar: În ultimii trei ani seceta ne dă de sminteală şi roada când ajunge aproape de coacere atunci sunt secete şi nu se dezvoltă normal şi nu are calitate şi poama merge la pregătirea vinului în loc să meargă la consum pentru că sunt soiuri de masă.
Un alt agricultor care va beneficia de extinderea sistemului de irigaţii este şi Vitalie Frunză.
VITALIE FRUNZĂ, beneficiar: Cultivăm viţă de vie, soiuri de masă Moldova şi Arcadia. Avem sub 10 hectare. Ultimii ani ne întâlnim cu secetă foarte frecventă şi foarte puternică. Am observat că fără un sistem de irigare nu mai putem să creştem struguri calitativi şi frumoşi.
MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: Conducta pentru irigaţii va avea o lungime de 2,4 kilometri şi ar trebui să fie gata în două luni. Apa va fi luată din râul Nistru, de la această stație de pompare aflată în satul Gura Bîcului.
Valoarea totală a investiției este de 2,7 milioane de lei, 90% din această sumă fiind o finanțare nerambursabilă prin IFAD, iar restul e contribuția Agenților Economici și a Autorității Publice Locale.
ALEXANDRA ŞIAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Din ultimii 20 de ani, 9 ani au fost marcaţi de secetă cu diferit grad de severitate care a afectat culturile agricole de la 40 până la 75% în diferite regiuni ale ţării. De aceea dezvoltarea infrastructurii de irigare este un punct care se află foarte sus pe agenda Ministerului.
IURIE UŞURELU, director, UCIP IFAD Moldova: Comparativ cu ceilalţi ani, interesul este mult mai mare. Se vede că aceşti doi ani de secetă consecutivă ne-au învăţat multe, ne-au dat răspuns de ce noi nu putem fi pe rafturile magazinelor noastre. Până la urmă preţul face diferenţa şi calitatea face diferenţa.
RODICA RUSU, primar, comuna Teliţa: Localitatea Teliţa este una dintre cele mai afectate de secetă dat fiind poziţia geografică pe care o avem. Avem secetă mai expresivă decât în localităţile din împrejurime. De aceea, pierderile în agricultură sunt extrem de mari, iar localitatea este preponderent agrară, respectiv dacă au de suferit agricultorii, are de suferit şi bugetul local.
Totodată, localitatea Telița va fi susținută de IFAD şi pentru construcția unui drum de pietriş, cu o lungime de peste un kilometru, pentru a facilita accesul agricultorilor la culturi.
REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Artiom Cereseu