Actualitate

Zăcăminte de gaze și țiței, preluate și exploatate de stat. Cifre, probleme și necunoscute

video

De aproape un an, Guvernul a preluat activele de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul Republicii Moldova. După ce a fost îmbunătăţită infrastructura, Întreprinderea "Expediția Hidro-Geologică din Moldova", care deţine monopolul, a început extragerea gazelor şi petrolului. În doar câteva luni, autorităţile au adus la buget peste 220 de mii de lei. Nu se știe deocamdată ce rezerve de zăcăminte mai avem.

În satul Văleni, raionul Cahul, există peste 20 de sonde de extragere a petrolului. O parte dintre acestea sunt în Rezervaţia "Prutul de Jos". Unele au fost preluate într-o stare dezastruoasă și sunt nefuncţionale.

SERGIU TOMŞA, director tehnic, Întreprinderea de Stat "EHGeoM": Nouă sunt accidentate. Sunt avariate să zicem. A fost lăsat acolo metal şi se consideră accidentată. Nouă sunt stopate din punct de vedere că nu este rentabil, procentul de apă este practic 100. Restul 12 avem în lucru, în extragere, în funcţiune. Se activează 24 din 24.

Din octombrie 2024 şi până în februarie 2025, au fost extrase 1700 de tone de ţiţei. Preţul s-a triplat, iar acum statul obţine 9 mii de lei pe tonă.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: Aceasta este una dintre sondele de unde se extrage petrol. În prezent, stratul productiv de unde se scoate țițeiul brut se află la o adâncime de 470 de metri. Timp de 24 de ore, se extrag aproximativ 50 de metri cubi de materie primă, din care doar 2,4 procente este petrol.

La sonde sunt angajaţi aproape 40 de persoane. Unii recunosc că s-a extras abuziv, iar cantitatea de petrol rămasă este mult mai mică acum.

DUMITRU CAZANGIU, maistru, Întreprinderea de Stat "EHGeoM": În anii 2015-2017 au fost până la 40 de tiţei pe zi. Era mai mult când erau alte firme. Au început să pompeze mai mult şi mai mult, a scăzut şi tot a scăzut. Până am rămas acum la 15-10 tone.

Repararea sondelor nu este singura problemă. O parte dintre sonde se află pe teritoriul satului Văleni și Primăria pretinde o taxă anuală de 1,8 milioane de lei pentru arendă. Până acum, companiile private achitau, lunar, 365 de mii de lei.

SERGIU BORŞ, administrator interimar, Întreprinderea de Stat "EHGeoM":  Acum primăria solicită de la întreprinderea de stat o sumă de bani, pe care noi o considerăm că este prea mare pentru arendă. Este vorba de 1,8 milioane de lei. Am ajuns la concluzia că trebuie să contestăm, să stabilim un preţ rezonabil ca să putem achita arenda.

SILVIA ŞTIRBEŢ, primarul satului Văleni, Cahul: A fost elaborat raport de evaluare de un Centru de expertiză independent. Nu-l elaborează APL-ul. Noi ca şi Consiliu n-am luat suta de procente, dar a votat Consiliu pentru 50 de procente din preţul raportului de evaluare.


Statul gestionează şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale. În raionul Cantemir funcționează șase sonde, forate de sovietici, prin care se extrag gaze naturale. O sondă funcționează în localitatea Victorovca, altele două în comuna Baimaclia și trei, în satul Suhat.

SERGIU CAITAZ, şef Direcţie extragerea gazelor, Întreprinderea de Stat "EHGeoM": Funcţionale avem şase, dintre care la trei trebuie intervenţie urgentă. Aproape nu mai sunt. Mai avem o sondă care trebuie pusă în funcţiune, e aproape de aici şi va fi a şaptea. Dacă reuşim în vara aceasta toate lucrările, eu zic că am făcut o treabă bună.

Din iunie 2024 şi până în ianuarie 2025, întreprinderea a extras peste 63 de mii de metri cubi de gaz care sunt folosite in 6 localităţi din raionul Cantemir.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: Ne aflăm lângă o sondă de gaz construită cu 28 de ani în urmă. Acum doua decenii, de aici se extrăgeau, zilnic, 1000 de metri cubi de gaze. În prezent, din această sondă se scot aproximativ 150 de metri cubi.

SERGIU CAITAZ, şef Direcţie extragerea gazelor, Întreprinderea de Stat "EHGeoM": Vara îi asigurăm, căci nu se consumă mult. În jur de 8000-9000 de metri cubi pe lună. Mai ales de când s-a majorat preţul, lumea mai fuge de a consuma gazul.

Deşi cele două zăcăminte au fost preluate în iunie 2024, exploatarea a început din octombrie din cauza stării de degradare a sondelor.

ROMAN COJUHARI, director, Agenţia Proprietăţi Publice: Nu s-a investit de ani întregi în acest domeniu. Obiectivele principale care au fost puse către conducerea a fost de a face ordine în primul rând la zăcământ. De a avea claritate care sunt volumele astăzi şi potenţialul care poate fi extras. Să fie o procedură transparentă în ceea ce ţine vânzarea acestor zăcăminte, a ţiţeiului care este extras în mod special.

Statul nu știe însă cât petrol şi gaz s-au extras până acum şi ce rezerve au mai rămas.

SERGIU BORŞ, administrator interimar, Întreprinderea de Stat "EHGeoM": Este costisitor să aducem tehnică pentru a fora sonde la adâncimi mari. Asta durează doi-trei ani. Costurile sunt mari. Orientativ zece milioane de dolari pentru o sondă de mare adâncime. Banii care sunt acumulaţi din vânzări ne ajung doar pentru a îmbunătăţi infrastructura. A interveni asupra sondelor. Pentru a face lucrări suplimentare, forarea unei sonde noi, pentru a testa stratele, de a stabili debitul optim, cred că ar fi necesar să se implice şi autorităţile centrale.  

Zăcămintele au fost descoperită în perioada Uniunii Sovietice.

REPORTER: ANGELINA UNGUREANU
Imagine: Eugen Picicur

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor