Actualitate

Adrian Baluțel, precizări despre mersul discuțiilor pentru pregătirea dezbaterii între candidații la alegerile prezidențiale. "Cetățenii merită o discuție cât mai curând”

post-img
Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo

Secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Baluțel, informează în legătură cu mersul discuțiilor pentru pregătirea dezbaterii între candidații la alegerile prezidențiale din turul doi, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

"Noi am propus ziua de joi în această săptămână ca să oferim cât mai repede cetățenilor această discuție. Se discută încă ziua dezbaterii - noi propunem totuși să fie mai repede, măcar vineri, pentru ca în weekend candidații să aibă timp să meargă în raioane.

Echipa noastră a propus studioul televiziunii naționale, echipa contracandidatului a refuzat și a propus o platformă în afara televiziunilor. Noi am acceptat.

Echipa noastră a propus un moderator independent, un expert convenit de toți din societatea civilă. Echipa lor a propus să fie 2 moderatori, noi acceptăm și unul, și doi, și trei - acest lucru nu este esențial, dezbaterea contează, nu cine sunt moderatorii. Echipa lor a sugerat un jurnalist de la Realitatea TV, noi am acceptat. Apoi ei s-au răzgândit și au propus moderator să fie Gheorghe Gonța.

Noi credem că nu este corect să avem 2 moderatori - nu există moderatorii „noștri” și moderatorii „lor”. De accea, acceptăm condițiile pe care ei le cer pentru a participa. Deoarece noi credem că cetățenii merită o dezbatere cât mai curând și ea este mai importantă decât condițiile în care ea se organizează", a transmis secretarul de stat al Cancelariei de Stat, Adrian Baluțel, pe canalul său de Telegram.

De menționat că Gheorghe Gonța a dat de înțeles, cu o zi înainte de alegeri, că va boicota referendumul constituțional, iar prin postarea sa pe Facebook a sugerat cetățenilor, de asemenea, să boicoteze referendumul sau să voteze NU.

foto

Iar după încheierea alegerilor din 20 octombrie, Gheorghe Gonța a făcut câteva postări pe Facebook în favoarea lui Alexandr Stoianoglo.

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor confrunta în turul doi

Comisia Electorală Centrală a prezentat datele preliminare, potrivit cărora Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor confrunta în turul doi.

Amintim că ieri, în cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu, a declarat: "În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei în încotro vrem să mergem. Să ne audă cetățenii și să decidă."

Totodată, și Alexandr Stoianoglo a propus ieri, contracandidatului său, Maia Sandu, organizarea unei dezbateri electorale „pe un teritoriu neutru, moderată de două persoane din partea fiecărui candidat”.

Maia Sandu, apel către alegătorii altor candidați: Vă sunt recunoscătoare fiecăruia că ieri v-ați spus cuvântul. Doar prin vot putem preveni un dezastru

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, în turul II. Rezultate preliminare ale alegerilor prezidențiale, în urma prelucrării a peste 99% dintre procesele verbale

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter