Până la începutul iernii, statele Uniunii Europene trebuie să-şi umple cu gaz instalațiile de înmagazinare subterană cu cel puţin 80 la sută din capacitate. Comisia Europeană oferă Ucrainei o asistenţă umanitară pentru a face faţă amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare. Iar premierul Marii Britanii salută proiectul francez privind crearea Comunităţii Politice Europene.
MĂSURI PRIVIND SECURITATEA ENERGETICĂ
Până la începutul iernii, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să-şi umple cu gaz instalațiile de înmagazinare subterană cu cel puţin 80 la sută din capacitate. E o prevedere a regulamentului adoptat de Consiliul UE la trei luni după ce Comisia Europeană a publicat proiectul documentului. Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, este un pas important pentru consolidarea securității privind aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene în contextul războiului din Ucraina. Liderii europeni continuă să acuze Rusia că foloseşte arma energetică împotriva blocului comunitar oprind livrările de gaz către unele state ale UE. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte luna viitoare un plan care să ajute statele UE să facă față unor noi întreruperi ale livrărilor de gaz rusesc.
U.E. OFERĂ UN NOU AJUTOR UMANITAR UCRAINEI
În contextul războiului ruso-ucrainean, Comisia Europeană va oferi Kievului o asistenţă umanitară în valoare de 11 milioane de euro pentru a face faţă amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare. Potrivit unui comunicat al executivului european, vor fi furnizate 300.000 de costume de protecție specializate, 5.600 de litri de substanțe de decontaminare și 850 de echipamente pentru operațiuni de decontaminare. Pentru că spitalele din Ucraina au nevoie urgentă de echipamente medicale, UE va dona şi monitoare pentru pacienți, pompe de perfuzie și aparate pentru respirație artificială, precum și echipamente de protecție pentru personalul medical. Asistența va fi oferită din stocurile de urgență ale UE găzduite de România, Ungaria, Suedia, Germania, Grecia și Danemarca.
LONDRA SALUTĂ CREAREA COMUNITĂŢII POLITICE EUROPENE
Premierul britanic Boris Johnson s-a arătat interesat de proiectul francez al Comunităţii Politice Europene, care ar permite "reangajarea" Regatului Unit în Europa după Brexit. Palatul Elysée a anunţat că preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit pe această temă cu şeful guvernului de la Londra, care a subliniat că el însuşi a avut o asemenea idee în urmă cu 6 ani. Liderii statelor membre ale UE au discutat pentru prima dată despre acest proiect la summit-ul Consiliului European de săptămâna trecută. Proiectul prevede crearea unui forum de cooperare politică şi economică între UE şi statele vecine care aspiră să devină membre ale UE sau care fac parte din spaţiul economic european. Macron a îndemnat şi Marea Britanie să se alăture proiectului chiar dacă a părăsit blocul comunitar.