Șefa statului Maia Sandu a spus, marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că gazele oferite de Federația Rusă „ca ajutor umanitar” Transnistriei, după cum susține Tiraspolul, au, de fapt, un preț foarte mare pe care îl plătitește toată Republica Moldova.
„Aceste gaze naturale nu sunt gratuite, R. Moldova plătește un preț foarte mare pentru aceste gaze naturale, care se livrează gratis, precum zic ei, pe malul stâng. Și acest preț îl simțim cu toții, prețul vine mai devreme sau mai târziu”, a spus Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă susținută marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Pe 1 ianuarie 2024, Gazprom oprit livrările de gaze către Moldovagaz, invocând drept motiv pretinsul refuz al Republicii Moldova „de a stinge datoria”. Gazprom-ul nu a precizat în scrisoarea sa ce fel de datorii are în vedere, cele pe care le pretinde de la malul drept, în valoare de 709 milioane de dolari, sau cele consumate de malul stâng, în mărime de 10,5 miliarde de dolari.
În răspunsul său către Gazprom, Moldovagaz a informat că oprește livrările pentru Tiraspoltransgaz, deoarece încalcă regulat obligațiile sale de plată.
La rândul său, Tiraspoltransgaz a subliniat că nu a figurat niciodată, „în toată istoria sa”, ca parte la adresa căreia s-ar referi pretențiile Gazprom. Cu alte cuvinte, furnizorul transnistrean a spus că Rusia nu are nicio pretenție față de datoria de 10,5 miliarde de dolari acumulată pentru consumul malului stâng.
Argumentul Tiraspolului este că deciziile arbitrajului de la Moscova, care conferă în fiecare an caracter juridic datoriilor acumulate de cele două al Nistrului, vizează doar două părți – Gazprom, ca furnizor, și Moldovagaz, drep consumator, în timp ce Tiraspoltransgaz nu are nicio calitate. Trecând peste cele spuse de Tiraspoltransgaz, raporturile comerciale dintre cele două entități controlate de Gazprom din Republica Moldova sunt totuși reglementate de niște contracte precise.
Pe deasupra, în actele de verificare a datoriilor, este menționată permanent atât datoria Moldovagaz, de 709 milioane de dolari, și cea a Tiraspoltransgaz, de 10,5 miliarde de dolari.
Reamintim că până acum, consumatorii din stânga Nistrului achitau un preţ derizoriu pentru gazele naturale, iar datoriile acumulate sunt considerate de cei de la Moscova ca fiind ale Chişinăului.
Citiți și:
Ce condiție are Tiraspolul pentru a accepta ajutorul din partea Chișinăului