Actualitate

Ce condiție are Tiraspolul pentru a accepta ajutorul din partea Chișinăului

post-img
Maia Sandu, conferință de presă după ședința CSS din 14 ianuarie 2025

Președinta Maia Sandu declară că Tiraspolul a cerut revizuirea Codului Vamal în schimbul acceptării ajutorului umanitar din partea Chișinăului în actuala criză energetică cu care se confruntă regiunea transnistreană.

BFCO

„În mod constant au refuzat  (așa-zisele autorități de la Tiraspol - n.r.) elaborarea acestor soluții. Și au refuzat ajutorul umanitar oferit de Chișinău și de partenerii de dezvoltare. Această ofertă de ajutor umanitar din partea Chișinăului a fost condiționată de revizuirea Codului Vamal al R. Moldova și alte lucruri total irelevante pentru această situație”, a spus Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Tiraspolul se referă la faptul că, începând cu 1 ianuarie 2024, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită o taxă vamală pe principii generale conform  noului Cod vamal al Republicii Moldova. Vechea legislație cu privire la taxa vamală acorda scutiri pentru agenții economici din stânga Nistrului. 

„Guvernul s-a oferit să cumpere gaze pentru malul stâng, împreună cu Ucraina, am discutat posibilitatea de livrare de cărbune pentru generarea de energie electrică (…) Chișinău a spus foarte clar că dacă sunt pacienți în stare complicată să fie transferați în spitalele de pe malul drept. Și această ofertă a fost refuzată. Nu este permis nici accesul ambulanțelor de pe malul drept pe malul stâng al Nistrului, pentru a ajuta oamenii la nevoie”, a mai afirmat Sandu.

Acest refuz însă nu este al Tiraspolului, ci al Kremlinului, a subliniat președinta. 

„Tiraspolul nu decide dacă poate să accepte acest ajutor sau nu. E foarte clar că în spatele acestui refuz irațional stă Kremlinul”.

BFCO

Maia Sandu a ținut să precizeze că malul drept al Nistrului nu are datorii față de Gazprom, așa cum în mod fals insinuează partea rusă și încearcă să-și justifice decizia de a nu furniza gaze regiunii transnistrene.

„Singura miză (n.r. - a Kremlinului) este să creeze situație de nemulțumire pe malul stâng și pe malul drept al Nistrului, și să folosească energia ca instrument de destabilizare”, a subliniat șefa statului.

Gazprom nu mai livrează gaze naturale către regiunea transnistreană a Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, când a expirat acordul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei, deși există rută alternativă prin care gazul poate ajunge la frontiera cu R. Moldova. 

În lipsa gazului, Centrala de la Cuciurgan, un producător important de energie electrică, a trecut la producția pe bază de cărbuni, însă acoperă cu greu necesitățile malului stâng al Nistrului. Malul stâng aplică întreruperi programate de energie electrică, iar cantitatea de cărbune este limitată. 

Acest lucru a creat o situație complicată pentru oamenii din regiunea transnistreană, care nu au apă caldă și căldură, dar și pentru situația economică de pe malul stâng. 

Citește și: 

Economia din regiunea transnistreană, într-o situație critică

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter