Economia din regiunea transnistreana este intr-o situatie critică. O recunosc si liderii separatisti de la Tiraspol care la şedinţa de astăzi a celulei de criză au anunţat că, din cauza crizei energetice, mai multe întreprinderi au trecut la regimul de noapte, iar exporturile au scăzut cu 60 la sută. Experţii cred că lucrurile s-ar putea înrăutăţi şi mai mult in februarie. Între timp, se anunţă noi deconectări temporare de electricitate, asta în condiţiile în care se aşteaptă minime de până la minus 6 grade Celsius.
După ce a fost sistată furnizarea gazelor, majoritatea întreprinderilor din regiunea trasnistreană au fost închise, cu excepţia celor din producţia alimentară. În ultimele zile, câteva companii au început să lucreze pe timp de noapte, iar lista lor urmează să se extindă. Astăzi, conducerea Uzinei Metalurgice de la Râbniţa a anunţat că aceasta va rămâne închisă până pe 20 ianuarie. La şedinţa celulei de criză, aşa-numitul prim-ministru al regiunii, Alexandru Rosenberg, a declarat că importurile din regiune au scăzut cu 43%, iar exporturile cu 60 la sută, ceea ce ar însemna o pierdere de 3,3 milioane de dolari.
ALEXANDRU ROSENBERG, AŞA-NUMITUL PRIM-MINISTRU AL REGIUNII TRANSNISTRENE: „Regiunea se află în condiții foarte dificile, aproape critice. Cea mai mare scădere a exporturilor se înregistrează în sectorul metalelor, materialelor de inginerie și produselor din industria chimică. Exporturile de ciment au fost complet suspendate."
Scăderea importurilor este cauzată de faptul că regiunea nu mai livrează energie electrică. Lipsa exporturilor, însă, ar putea agrava situaţia în următoarea lună.
VEACESLAV IONIŢĂ expert economic: „În primul rând, din 2016, regiunea nu mai are rezerve valutare, de aceea, chiar dacă ar dori să cumpere resurse energetice, ei nu au valută de unde să o facă. Două ramuri de export sunt totalmente dependente de gaz, vorbim de sectorul energetic care exportă energie electrică produsă din gaz şi sectorul metalelor care produce metal iarăşi arzând gazul. De aceea, regiunea, o lună de zile ,cumva va mai supravieţui, unul – pentru că mai au rezerve de cărbune, doi – pentru că mai au careva importuri-exporturi care le permit să fac achiziţii şi trei – populaţia mai are anumite rezerve. Mai departe, eu nu îmi imaginez cum ei vor supravieţui”.
Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu produc suficientă energie electrică pentru a acoperi consumul regiunii. De aceea, autoproclamatele autorităţi anunţă şi pentru mâine deconectări. Oamenii din Tiraspol, Tighina, dar şi alte localităţi vor rămâne fără lumină timp de cinci ore pe zi. Pe fundalul întreruperilor de curent şi în lipsa gazului, oamenii se încălzesc cu ce pot. Au crescut şi intoxicaţiile cu monoxid de carbon din cauza dispozitivelor improvizate sau neconforme. S-au produs trei incendii din cauza unor scurtcircuite şi a unei sobe iar un copil de 10 ani a ajuns la spital,
„S-a stins lumina, apoi a început să iasă fum de aici. Vedeţi cum a ars. Bucătăria a rămas fără electricitate, internet nu este. După acest incendiu, practic au ars în totalitate două camere, toată mobila care era aici a ars, inclusiv cea din baie. Practic tot, trei ferestre trebuie să schimbăm, la fel şi uşile care erau în casă. Eu nu ştiu, puţine lucruri au rămas”.
Multe magazine şi localuri continuă să activeze. Unele cu generatoare, altele la lumina lanternelor.
În timpul deconectărilor sunt afectaţi şi locuitorii din zona de ssecuritate, din satele Varnița și Copanca. În acest context, Premier Energy a anunţat astăzi că a depus actele necesare pentru a conecta localităţile la sistemul energetic din dreapta Nistrului. Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a sistat livrarile. De atunci, Guvernul de la Chişinău a propus de mai multe ori ajutor Tiraspolului, inclusiv pentru a cumpăra gaze de pe piaţa europeană.