Guvernul a avizat negativ inițiativa legislativă înaintată de deputații din Blocul Socialiștilor și Comuniștilor, care vine să reglementeze votul cetățenilor aflați în diaspora. „Atâta timp cât la Chișinău va exista un guvern pro-european, diaspora va putea vota”, a spus secretarul de stat al Guvernului, Artur Mija, la prezentarea avizului.
„Avem o inițiativă legislativă periculoasă, care propune interzicerea votului cu pașapoarte expirate pentru „a preveni influența disproporționată asupra rezultatelor alegerilor”. Cu alte cuvinte, ei propun limitarea dreptului la vot al cetățenilor noștri din diaspora pentru simplul fapt că aceștia nu votează Blocul Socialiștilor și Comuniștilor. Așa cum a făcut Plahotniuc în 2016, ni se propune să ținem diaspora mai departe de secțiile de vot”, a spus în cadrul ședinței de guvern Artur Mija, secretarul general al Guvernului.
Potrivit lui Mija, inițiativa BCS nu vine „din grijă pentru democrație, ci din frică pentru votul liber exprimat”.
„Ei ne spun că cetățenia expiră odată cu pașaportul. Ei inventează bariere și proceduri inutile și propun să facem diferență între votul de acasă și cel din diaspora. Guvernul respinge categoric orice tentativă de a reduce vocea moldovenilor și nu va accepta reguli în oameni care merită și cei care nu merită dreptul la vot. Vom apăra dreptul cetățenilor oriunde s-ar afla ei: acasă sau în diaspora. Dreptul la vot este egal pentru toți și nu poate fi restrâns prin inițiative care încalcă principiile statului de drept”.
Mija a mai amintit despre remitențele pe care cei din diaspora le trimit în Republica Moldova: „Doar în 2023, ai noștri din afară au transferat în țară peste 33,6 miliarde de lei. Acești bani au mers pentru părinții rămași acasă, pentru a asigura copiilor un trai decent și un viitor mai bun”.
Proiectul legislativ propus de BCS mai prevede:
- instituirea obligației cetățenilor din diaspora care doresc să voteze să se înregistreze în evidențele consulare ale misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova în statele de reședință, cu scopul de a-I fi verificat statutul legal al cetățeanului în statul respectiv și de a-I fi confirmată reședința permanentă sau temporară;
- separarea contabilizării/numărării voturilor exprimate în afara teritoriului Republicii Moldova într-un raport distinct de către Comisia Electorală Centrală și luarea acestora în considerare într-o proporție determinată de participarea alegătorilor din țară, în baza unui coeficient stabilit de Comisia Electorală Centrală și aprobat de Parlament.