Începând cu această lună, primăriile din Republica Moldova au dreptul să dea în arendă terenurile agricole lăsate în paragină mai mult de doi ani. Prevederea se conţine în noul Cod Funciar, intrat în vigoare în 1 aprilie, 2025 şi are scopul de a preveni răspândirea buruienilor și paraziților.
Potrivit noilor modificări ale Codului Funciar, proprietarii terenurilor agricole delăsate vor fi obligaţi ca, timp de trei luni, să-şi cureţe loturile. În caz contrar, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor şi primăriile vor avea dreptul să le dea în arendă fie proprietarilor de terenuri din vecinătatea lotului, fie în caz de refuz, bunul să fie scos la licitație.
LEONID BOAGHI, primar Sireţi: Aşteptăm să vedem care o să fie cadrul de implementare, o hotărâre de guvern, un regulament aprobat prin ordinul de minister al agriculturii cum purcedem şi cum punem în practică articolul din codul funciar.
Primarul din Sireţi spune că o bună parte din aceste terenuri aparţin localnicilor stabiliţi peste hotare. Din cele peste 2000 de hectare de pământ arabil, 30 la sută este neprelucrat.
LEONID BOAGHI, primar Sireţi: Acolo tot trebuie să fie un anumit termen. Trebuie să fie asigurat că dacă i-a terenul şi face careva lucrări şi îl aduce la o situaţie bună. O plantaţia anuală nu o faci pe cinci ani, dar vii cu nişte culturi anuale, atunci să fie sigur că nu vine cetăţeanul şi îi spune: ce e de frumos, este terenul meu.
Cei care îşi lucrează cu grijă terenurile agricole sunt bătrănii. Printre ei şi domnul Nicolae, în vârstă de 70 de ani.
„Iată am o viişoară aici la deal şi am un teren mai la vale şi eu le lucrez fiindcă aşa am fost deprinşi din copilărie de părinţi. Au lăsat pământurile în paragină fiindcă nu aduce venitul cela. Pământul te hrăneşte, dar nu te îmbogăţeşte. Noi bătrânii încă mai lucrăm, dar tineretul cu regret nu."
„De ce să stea pârloagă, crezi pe mine nu mă doare inima că atâţia ani nu l-am lucrat pe câmp şi am avut aşa gospodărie. Când mă uit cum şade, mi se rupe inima. Nişte livezi erau. Am avut şi livadă şi vie şi pământ arabil şi cu legumele m-am ocupat."
„Am şi eu un pământ pe deal şi vre-o 7 vecini nu lucrează, şi nici cealaltă parte şi numai noi suntem cu bucăţica ceea de vie. Trece buruianul din pământ, în pământ de care nu putem scăpa. Aș lua toate pământurile înapoi şi cum era odată mergea un tractor şi ara dintr-un capăt până în capăt."
Potrivit modificărilor, termenul de arendă va fi stabilit în contract, dar va varia între un an și cinci ani. Transmiterea în arendă este doar o măsură temporară, menită să prevină degradarea pământului. Potrivit ultimului recensământ agricol, din 2011, în Republica Moldova sunt în paragină aproape 250.000 de hectare de terenuri, cele mai multe - în centrul și sudul țării.