Anual, la 29 aprilie, este marcată Ziua Internaţională a Dansului. Sărbătoarea a fost instituită în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru. Iar noi, ca popor, avem multe dansuri frumoase, iar unele dintre ele - ca la nimeni. Și avem și personalități care au putut să dea altă formă și valoare dansului - Valdimir Curbet, Ion Furnică, Spiridon Mocanu, soții Guzun, Teo Rădulescu și mulți alții. Cu atât mai îmbucurător e că avem atâtea colective artistice, unde copiii deprind această artă și o duc mai departe.
Dansul întotdeauna fascinează, pentru că este și o expresie a sufletului. În funcție de zonă, acesta reprezintă temperamentul unei comunități, dar totodată vorbește despre niște obiceiuri, sărbători tematice, ori chiar e legat de anumite activități agricole. Astfel, Ciuleandra, spre exemplu, se dansa la culesul viei, iar Dansul Coasei - în perioada de recoltare a grânelor.
Dansul nostru popular se caracterizează printr-o varietate interpretativă, fiind diferit de la o regiune la alta. La Sud, horele și sârbele sunt mai aprinse.
Pe când la Nord, dansul e mai cumpătat.
Multe dansuri populare se joacă doar la nuntă. Zestrea, Hostropățul, Hora sau Purtata Fetelor, reinterpretate atât de frumos de Surorile Osoianu.
Tot în zona Moldovei avem și dansuri legate schimbarea vremii, cum ar fi ielele, Paparudele, Caloianul, Sânzienele și Drăgaica.
Cele mai cunoscute trupe coregrafice de la noi sunt Baletul Național „Joc”, Colectivul „Fluieraș”, „Mărțișor”, „Codreanca” și altele, care ne reprezintă merituos țara la multe festivaluri internaționale.