Guvernul a aprobat, marți, Proiectul de Hotărâre privind transmiterea, cu titlu gratuit, a unui teren din proprietatea municipiului Chișinău în proprietatea statului. Pe acest teren urmează să fie construit Centrul de Reciclare și Management Ecologic pentru Regiunea de Management a Deșeurilor 4 (RMD) în cadrul proiectului „Deșeuri solide în Moldova”. RMD 4 cuprinde municipiul Chișinău și raioanele Strășeni, Ialoveni, Hâncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Orhei. TVR Moldova a identificat locul amplasării centrului, acesta se află în zona Staţiei de epurare a apelor uzate din mun. Chişinău.
Proiectul prevede construcția unei stații moderne de tratare mecano-biologică dotată cu tehnologii de ultimă generație, inclusiv senzori optici și separatoare cu aer, capabilă să recupereze 50–70% din materialele reciclabile și 20–30% din deșeurile biodegradabile. Prin acest proces, volumul total al deșeurilor va fi redus cu până la 50%, iar conținutul biodegradabil va scădea sub 75% din nivelul inițial, în deplină conformitate cu standardele de mediu.
Aceste tehnologii vor contribui la reducerea cantității de deșeuri eliminate, la scăderea emisiilor de gaze în atmosferă, precum și la prevenirea deversărilor în apele de suprafață și în sol. Prin urmare, impactul asupra mediului va fi substanțial redus.
Inițial, construcția acestui centru era planificată pe un teren din comuna Stăuceni. Acest lucru, însă, a fost aspru criticat de Primăria Chișinău, iar în 2023, Ministerul Mediului a anunțat că a exclus acest teren din lista potențialelor locații pentru construcția centrului.
În proiectul aprobat de Guvern este trecut un teren amplasat la marginea sectorului Botanica, potrivit datelor cadastrale:

Construcția Centrului de Reciclare și Management Ecologic pentru regiunea 4 este o inițiativă parte a unui proiect național amplu care urmărește să creeze treptat un sistem eficient de colectare, reciclare și gestionare a deșeurilor, astfel încât fiecare cetățean să beneficieze de un mediu mai curat și mai sigur.
În acest sens, Republica Moldova a semnat un acord cu Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, inclusiv cu partea de grant pentru a finanța proiectul „Deșeuri solide în Moldova”. În cadrul proiectului sunt planificate investiții de peste 200 de milioane euro, pentru crearea infrastructurii necesare de gestionare a deșeurilor.
Implementarea proiectului „Deșeuri solide în Moldova” reflectă angajamentul ferm al Ministerului Mediului de a asigura un mediu mai curat pentru toți cetățenii și de a contribui activ la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.