Cultură

Cineaștii cer crearea Fondului Cinematografiei, instrument de finanţare pentru producţiile de film

video

Un grup de cineaşti din Republica Moldova a lansat o petiţie în mediul online prin care cer autorităţilor modificări la Legea Cinematografiei. Ei solicită crearea Fondului Cinematografiei, un instrument de finanţare pentru producţiile de film. În replică, ministrul Culturii susţine că deja se fac eforturi pentru ca acest lucru să fie realizat. În Republica Moldova, după anul 2000, au fost produse 337 de filme.

Petiţia a fost lansată de o comunitate de tineri cineaşti, regizori, producători de film şi directori de imagine. Pe lângă crearea Fondului Cinematografic, aceştia mai cer revitalizarea cinematografului Odeon, racordarea studiilor de film la standarde internaţionale şi modificarea regulamentului de finanțare al Centrului Național al Cinematografiei pentru filmele de scurtmetraj. Petiţia a fost semnată de peste 1200 de persoane.

CĂLIN LAUR, regizor de film: Vrem să facem film acasă, să spunem poveşti locale şi cine dacă nu noi va spune povestea noastră, istoriile noastre, să le vedem pe marele ecrane. Pentru asta e nevoie de un mecanism de finanţare cum ar fi Fondul Cinematografic care tot e promis, dar nu este realizat. Aşteptăm de mai mulţi ani şi am zis că acum este momentul să atragem atenţia pe acest subiect.

FELICIA PLĂMĂDEALĂ, producător de film: Cea mai mare problemă pe care o întâmpinăm acum este că infrastructura şi industria în general este subdezvoltată din cauza lipsei de finanţări. Există Centrul Naţional al Cinematografiei care anual finanţează filme prin intermediul Ministerului Culturii, dar nu este suficient pentru a creşte la o industrie sănătoasă. ARCADIE PLĂCINTĂ, producător de film: Acum 10 ani era în sine o provocare să începi să faci un film în Moldova. Acum, de bine, de rău, s-au pornit lucrurile şi vreau să spun că destul de bine. Provocări sunt, începând de la faptul că Moldova nu este pregătită să facă un film cu un buget mare şi terminând cu faptul că nu avem oameni care ar putea să fie cât de cât antrenaţi.

Un fond independent de bugetul statului pentru industria filmului este extrem de necesar.

OANA GIURGIU, producător de film, România: România nu este cel mai bun exemplu, dar este în momentul acesta un exemplu mai bun. Au fost foarte mulţi ani în care, oamenii din lumea filmului s-au chinuit să facă să funcţioneze un sistem. Fondul de Film din România este un fond independent de bugetul statului care practic colectează nişte taxe din diferite surse.

Au avut loc mai multe întâlniri ale cineaştilor cu reprezentanti ai ministerului culturii. Se duc tratative si cu Ministerul Finanţelor pentru a identifica o soluţie optimă.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: Au fost elaborate toate analizele de impact, analizele economice, au fost contractaţi experţi internaţionali pentru ca să ne elaboreze analiza datelor statistice. Acum, întreg pachet de documente a fost transmis Cancelariei de Stat şi a fost transmis Ministerului Finanţelor pentru discuţii, consultări prealabile.

Din 2017, Ministerul Culturii prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei a susținut financiar 94 de proiecte cinematografice. În 2024, bugetul a fost de peste 9 milioane de lei, iar pentru 2025, s-au alocat 10 milioane de lei doar pentru Concursul de finanțare a proiectelor cinematografice.

FINANŢARE PROIECTE CINEMATOGRAFICE 2023 8 865 627 lei 2024 9 632 359 lei 2025 10 milioane de lei

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter