Social

A fost lansat un serviciu de sprijin pentru cetățenii R. Moldova din diaspora care revin acasă

video

Autorităţile de la Chişinău au lansat Serviciul guvernamental de asistență la revenire, o inițiativă dedicată sprijinirii cetățenilor Republicii Moldova din diaspora care doresc să revină acasă. Găsirea unui loc de muncă şi lansarea unei afaceri se numără printre principalele servicii solicitate. Serviciul este gratuit si a fost creat în cadrul Biroului relații cu diaspora al Cancelariei de Stat.

De la lansarea serviciului de asistenţă pentru basarabenii care revin acasă au fost înregistrate 15 cereri. Autoritățile îşi propun să faciliteze reintegrarea socială și economică a cetățenilor reveniți, prin consiliere personalizată și orientare către serviciile necesare.


ANA CALINICI secretar de stat al Guvernului: Ţările de unde se solicită asistenţă ar fi: Canada, Italia, Portugalia, Germania. Spre exemplu, dacă ar fi o persoană care îşi caută un loc de muncă am putea să-i facem legătura cu ANOFM, Mentor Me, să le explicăm care sunt canalele de distribuţie a posturilor vacante, dar, de asemenea, putem colabora la nivel local cu primăria, asociaţiile de băştinaşi, asociaţiile la nivel local şi să-i punem în conexiune pe subiecte mai înguste.


Pe lângă găsirea unui loc de muncă sau lansarea unei afaceri, basarabenii solicită informații despre accesul la servicii publice, educație și sănătate.

ANA CALINICI secretar de stat al Guvernului: Mai sunt şi cereri cu privire la explicarea oportunităţilor de deschidere a unei afaceri. Şi, aici, avem parteneri, între care: Agenţia de Investiţii, ODA şi alte instrumente de impulsionare a investiţiilor în ţară. Acestea ar fi topul: un loc de muncă şi  deschiderea unei afaceri.


Serviciul este gratuit iar perioada de sprijin oferită cetățenilor reveniți în țară este cuprinsă între 6 luni și un an. In acest timp, fiecare beneficiar va fi monitorizat.

ANA CALINICI secretar de stat al Guvernului: Din experienţa altor state pe care am studiat-o anul trecut, cele mai multe cereri vor fi prin intermediul telefonului sau online – la etapa de prerevenire. Înţelegem că sunt subiecte şi la revenire, pot fi chestiuni care nu au fost prevăzute de către o persoană care revine după 5-10 ani din Diaspora.

Potrivit estimărilor Ministerului Afacerilor Externe, peste un milion o sută de mii de cetățeni ai Republicii Moldova se află peste hotare.  

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter